A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály járőre Soltvadkert térségében 2022. szeptember 27-én 3 óra 55 perckor intézkedés alá vont egy lengyel rendszámú Opel Zafirát, amelyet egy 30 éves bolgár férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül további 9 külföldi férfi utazott, akik afgán és indiai állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Alig harminc perc múlva egy hercegszántói rendőr Nagybaracskán állított meg egy Mercedes Sprintert. Ezt egy 55 éves ukrán férfi vezette, és rajta kívül a kocsiban további 22 személy tartózkodott. A majdnem kéttucatnyi utas mindegyike szír állampolgárnak vallotta magát, ám személyazonosságukat, magyarországi tartózkodásuk jogcímét ők sem tudták igazolni.

-Hirdetés-

A gyanú szerint a két sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A férfiakat előállították, és gyanúsítottként kihallgatásukat követően mindkettejüket őrizetbe veszik. A nyomozók előterjesztést tesznek az embercsempészek  letartóztatásának indítványozására, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

Forrás, képek: police.hu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (4 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira