A Petőfi Ünnep nyitányaként október 14-én pénteken nyílik meg az a 3D szabadtéri kiállítás Kiskőrösön a Luther sétányon, mely Petőfi Sándor életének legfontosabb eseményeit mutatja be szövegekkel, grafikákkal, térképekkel, valamint az adott időszakhoz kapcsolódó verseivel.

A projektről Szedmák Tamás alpolgármester, mint ötletgazda és két kiskőrösi vállalkozás tulajdonosai nyilatkoztak hírportálunknak. 

-Hirdetés-

-2 méter magas, 60×60 cm-es keresztmetszetű hasábok fognak felépülni a Luther sétányon. Összesen 30 darab, melyeknek mind a négy oldalára lesz grafika szerkesztve, tehát négyszer annyi információ fér rá, mint egy hagyományos, sík felületű tablóra. Ezek látványa igazán különleges lesz – mondta el Szedmák Tamás alpolgármester.

Szedmák Tamás alpolgármester

A hasábokat sötétedés után belülről is megvilágítják majd.

– A kiállítás a 2023-as év végéig látható lesz, így valamilyen energiatakarékos megoldást kellett választanunk. Egy kiskőrösi vállalkozás, a KŐRÖS FÉNY Villamossági Szaküzlet munkatársainak segítségével sikerült az oszlopokat napaelemes fényforrással ellátni. Különösen örülünk annak, hogy ezt a kiállítást is sikerült kizárólag helyi vállalkozók segítségével és kivitelezésével megvalósítani. Nemcsak a tablók gyártását, hanem a vasszerkezetet is, amire ezek a tablók rákerülnek. Azt gondolom, hogy Kiskőrös mindenképpen szerencsés az emlékévvel kapcsolatban, mert helyi vállalkozók, iparosok segítségével tudunk megvalósítani szinte mindent, amire gondoltunk – tette hozzá.

A napelemes lámpákat jelentős kedvezménnyel sikerült megvásárolnia Kiskőrös Város Önkormányzatának a KŐRÖS FÉNY Villamossági Szaküzlet jóvoltából 

A KŐRÖS FÉNY Villamossági Szaküzlet volt az a vállalkozás, amely jelentős kedvezménnyel adta a napelemes lámpákat a kiállítás szervezőinek.

– Szedmák Tamás alpolgármester úr keresett meg azzal, hogy szükségük lenne világítási lehetőségekre a 3D szabadtéri kiállításhoz. Napelemben gondolkodtak, mert nem szerettek volna nagyobb összeget áldozni arra, hogy elektromos hálózatot építsenek ki. Mi pedig rátaláltunk egy nagyon jó napelemes reflektorra. Kiskőrösiek lévén próbáljuk a helyi szervezeteket támogatni. Korábban volt már más adományozásunk is, próbálunk helytállni – mesélte Szentgyörgyi Szilárd, a KŐRÖS FÉNY Villamossági Szaküzlet tulajdonosa.

Szentgyörgyi Szilárd, a KŐRÖS FÉNY Villamossági Szaküzlet tulajdonosa 
A KŐRÖS FÉNY Villamossági Szaküzlet három évvel ezelőtt nyílt meg Kiskőrösön a József Attila utcában, melynek Szentgyörgyi Szilárd és Rózsavölgyi Zsolt a tulajdonosai. Szilárd több, mint 20 éve dolgozik a kereskedelemben, akinek nagy álma vált valóra azzal, hogy saját üzletet nyithattak.
A verspadok végül habvágásos CNC technológiával készültek el, mesélte Kovács Zoltán 

A városban több olyan állandó köztéri installáció valósul meg az októberi Petőfi Ünnepre, amelyek nemcsak a helyieknek, hanem a városba látogatóknak is izgalmas élményt nyújthatnak. Október 14-től kényelmesen pihenhetünk majd a városközpontban elhelyezett könyvalakú, Petőfi versidézetekkel ellátott padokon.

– Vezetek a számítógépemen egy mappát, amibe olyan érdekességeket gyűjtök, amiket kirándulások alkalmával, vagy az interneten látok. Valahol egy internetes oldalon találkoztam ezekkel a verspadokkal. Amikor lemetettem, egy kis időre a feledés homályába merült, azonban, amikor elkezdtünk a Petőfi 200 Emlékév lehetőségein gondolkodni, eszembe jutott ez a fotó is. Március 15-e alkalmából két ilyen verspad prototípust már be is mutattunk a kiskőrösieknek, illetve a sajtó képviselőinek. Ezek olyan formabontó, egyedi utcabútorok, melyeket ki kellett kísérleteznünk. Szerencsénk volt, mert egy nagyszerű és kreatív kiskőrösi vállalkozó: Kovács Zoltán, a Nogadekor Kft. ügyvezető igazgatója volt ebben segítségünkre – ismertette Szedmák Tamás alpolgármester.

A verspadok és a szabadtéri 3D kiállítás hasábjainak elkészítésével a kiskőrösi Nogadekor Kft.-t bízták meg a szervezők.

– Két évvel ezelőtt ültünk le Szedmák Tamás alpolgármester úrral, aki több ötlettel állt elő, melyek kivitelezéséhez a mi segítségünket kérte. Végül habvágásos CNC technológiával készültek el a padok. Ez szolgál alapjául annak a bevonatnak, melyeken Petőfi versek lesznek olvashatóak – mesélte Kovács Zoltán, Nogadekor Kft. ügyvezetője.

A Kft. 12 verspad gyártására kapott megbízást. A verspadok és a kiállítás hasábjainak elkészítése lassan a végéhez közeledik.

– A szerkezeti munkákkal kész vagyunk, most jön az a rész, amikor megkapom a tartalmi anyagokat. Ebben egy grafikus srác segít. Onnantól kezdve, egy-két héten belül elkészülhetünk a padokkal– tette hozzá Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán és felesége Kaposi Nóra, a Nogadekor Kft. tulajdonosai
A céget 1998-ban alapították, mely kezdetben Bt.-ként működött, majd Kft. lett. Tevékenységük legfőképpen nagyformátumú reklámipari megjelenítés. Vászon és fotónyomtatással, lézervágással és habbetűk készítésével, világító dobozok kivitelezésével, grafikai tervezéssel és fotózással is foglalkoznak. Kezdetekben rengeteg kézimunka volt a szakmájukban, azonban mostanra olyan gépparkot sikerült kialakítaniuk, melyek elvégzik helyettük ezeket a munkákat – tudtuk meg Kaposi Nórától, a Nogadekor Kft. tulajdonosától. Munkáik számos helyen megtekinthetőek Kiskőrösön is, például: a Fritti Sport feliratát, a Fortuna Étterem világító betűit, de több dohánybolt valamint biztosító iroda feliratait és világító tábláit is ők készítették.
Újraszáradó festékkel dolgozik a nagyformátumú nyomtatógép, amely már rögtön a felületre nyomtat, nem fóliára. Ezzel a géppel készültek a 3D kiállítás hasábjai is, mely előtt a verspad alapja látható 

Kovács Zoltán, a Nogadekor Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a legnagyobb kihívás számukra a verspadok elkészítése volt:

– Elég sok dolognak kellett összeérnie a verspadok kapcsán. Mivel a verspadok formája egy nyitott könyv, a teherbíráson túl a környezeti körülményeknek is meg kell felelniük, továbbá kivitelezésüknél az esetleges rongálásokat is figyelembe kellett vennünk. A gyártás során voltak zsákutcájaink is. Gyártottunk alapformát fából is, azonban annak a súlya közel két mázsát kitett, melynek szállítása nehezen lett volna megoldható. Végül a hungarocell alapú pad mellett döntöttünk, melynél pont az jelent majd kihívást, hogy túl könnyű, így mechanikai rögzítéséről külön gondoskodnunk kell – mesélte.

Kezdetben fából készült prototípussal is kísérleteztek

A verspadokkal kapcsolatban a városnak még vannak hosszú távon tervei.

– Korábban volt egy olyan elképzelés, hogy ezek okospadok legyenek, vagyis wifi hotspot-ként is működjenek. Továbbá volt egy olyan dizájn ötlet is, hogy ezek belülről megvilágított padok legyenek. Valóban jó ötletek, azonban egyelőre még nincs rájuk műszaki megoldás, illetve ezek bekerülési költsége is jóval több. Addig is megfigyeljük, hogy a jelenlegi padok mennyire válnak be, mennyire szeretik majd az emberek, esetleg lesznek-e gyenge pontjaik. Ha pozitív visszajelzéseket kapunk, akkor mindenképpen fontolóra vesszünk az imént említett fejlesztési lehetőségeket, hiszen Kiskőrösnek egy tartós, egyedi utcajelleget is adhat – mesélte büszkén Szedmák Tamás

Tervben van még, hogy a Luther sétány után a János Vitéz Látogatóközpont előtti parkban további 20 verspadot helyezzenek ki. A szabadtéri 3D kiállítást október 14-én pénteken 16 órakor nyitják meg Kiskőrösön, mely 2023. december 31-ig lesz látható a Luther sétányon.   

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS