A 2022-23-as tanév izgalmasan indult a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 11 tanulójának, akiknek az Európai Unió támogatásával lehetőségük volt az Erasmus+ pályázat rövid futamú mobilitási projektje keretében Írországba, Dublinba látogatni.

A csapatnyi, 11. évfolyamból válogatott tizenhét éves diák szeptember 11-e reggelén kelt útra a budapesti repülőtérre, megtömött bőröndökkel és két kísérőtanárral, nem törődve a közeljövőben rájuk leselkedő pótolni való dolgozatokkal. A pályázat megírását és koordinálását Szabó Márta és Maczelka Mária tanárnőknek köszönhetjük.

-Hirdetés-

A repülő probléma nélkül célba ért Dublinban késő délután, ahol a csoportot egy rövid buszozás és egy annál is rövidebb dokumentumosztás után fogadó családjaik várták a megbeszélt helyen. Ők a következő két hétben a diákokat meleg vacsorával és kényelmes ágyakkal fogadták esténként, miután a napi programjaik befejeződtek. A Suttonban és Howthban szétszórt családi házakban a gyerekeknek lehetősége volt más, szintén ott lakó külföldi cserediákokkal is összebarátkozni.

A gimnazisták reggelente a híres Apollo Language Center-be jártak órákra, ahol szlovák osztálytársaikkal az ír kultúráról, az általuk használt angol sajátosságairól és a fenntarthatóságról tanultak tanáruktól, Mrs. Joan-tól. Az oda vezető út sok esetben egy rövid buszozásból és egy hosszabb vonatozásból állt. Az iskola tanárai és dolgozói remek hangulatot biztosítottak az ír földön először járó megszeppent diákoknak barátságos hozzáállással, végtelen türelemmel és törhetetlen mosolyokkal. Az órák után a tanulókat minden nap más program várta a városnézéstől kezdve a múzeumtúrákon keresztül egészen a nevezetes Moher-sziklák meglátogatásáig.

A változó időjárási körülményeket kitűnően eltűrő diákokat sem a bőrig áztató, egész napos eső, sem az esetenként késő vonatok nem akadályozhatták meg a tanulásban. A két hét rohanó hétköznapjai mellett a diákok hosszas, de békés tengerparti sétákat tettek a hétvégén, ahol kedvükre szedhették tele zsebeiket sajátos kavicsokkal és gyöngyházas kagylókkal.

Az utazás vége túl hamar érkezett el. A fiatalok az utolsó estéjükön szomorúan összeszedelődzködtek, és másnap reggel könnyes búcsúval váltak el vendéglátóiktól és a gyönyörű smaragdzöld szigettől. Végül, bár fáradtan, de élményekkel és szuvenírekkel megpakolva tértek haza Budapestre 24-én, éjfélkor. Hazatérésük után több diák is ezt mondta:

“Ez szerintem életem legjobb két hete volt.”

Intézményünkben a tervek szerint az Erasmus+ projekt tovább folytatódik, így a jövőben még több diáknak lehet ilyen élményekben része nemcsak a középiskolában, hanem az általános iskolában is.

Írta, képek: Czirok Katalin, 11.A

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (40 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira