Az Országos Könyvtári Napok keretein belül Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író, dalszerző járt Kecelen a Városi Könyvtár és Művelődési Házban. Bemutatta legújabb megjelent kötetét, a Valami népit, illetve személyes hangvétellel mesélt gyerekkoráról, alkotói útjáról.

Elmondta, hogy amikor 1996-ben megjelent az első verseskötete, a nagymamája elővette az évtizedek óta rejtegetett, átírótömbök lapjain bujkáló saját írásait. Ez nagy megerősítés volt mindkettőjüknek.

-Hirdetés-

Grecsó Krisztián a harmadik verseskötetének megjelenésekor úgy érezte, talán nincs keresnivalója ezen a pályán, hiszen nem tudott tömegeket elérni a műveivel. Ám szenvedélyes vágy élt benne, hogy megismerje elődei történetét. Felfedezze önmaga számára is, hogy önazonosságunk legfontosabb része, ha elfogadjuk honnan jövünk.

Húszévesen jöttem rá, hogy a legértékesebb kincseimet otthonról hoztam. Ha nem fogadom el, hogy egy magyar, katolikus parasztgyerek vagyok, soha nem fogok tudni hitelesen írni.”
Grecsó Krisztián részletet olvas fel a Valami népi novelláskötetből

Egy számára különleges vasárnapi családi ebéd vezetett Pletykaanyu novelláskötetének megjelenéséhez. Egy nagypapa által ezredszer is elmesélt történeten derültek együtt, amikor megértette, hogy a családi mítoszteremtésben mekkora erő van. A falu eseményei, személyei elevenednek meg a kötet lapjain. Olyan hitelességgel, hogy Grecsó Krisztiánt hat család perelte be, személyenként 1,2 millió forintra becsületsértésért. A siker ugyan megérkezett, az író útja rögös maradt. Akkor még sejthette, hogy később, már szülőfaluja díszpolgáraként az egyik falubéli férfi megáll előtte köszönetet mondani, miután külföldre szakadva újraolvasta, hálás volt az írónak a történetekért.

„Minden könyv az olvasótól függ. Nélküle az írott szó nem kel életre. Kizárólag egyéni olvasat, egyéni jelentőség van minden könyvben. Ez az óriási különbség a film és a könyv között. A film nem kíváncsi a nézőre, a könyv az olvasó nélkül nem is létezik.”

Az író ezek után a családi hagyományok, történetek felé fordult. A Megyek utánad a nagy döntések regénye, a Vera pedig a gyermekkori paradicsomból való kiűzetés története. Grecsó Krisztián elmesélte, hogy a Vera nem az ő története, a mindenért szorongó kislány mégis hasonlít rá. Úgy fogalmazott: „fekete öves szorongó vagyok, ezt írtam bele ebbe a tengelyesen tükrös Pál utcai fiúk regénybe”.

Legutolsó novelláskötete, a Valami népi visszakanyarodás a Pletykaanyu személyesebb oldalához, melyben megjelenik a negyvenes évek paraszti világa és a nyolcvanas évekbeli gyerekkor is.

Grecsó Krisztián és az eddig megjelent művei

Grecsó Krisztián következő regénye 2023 februárjában jelenik majd meg Lányos apa címmel. Illetve hosszú távú tervei között szerepel, hogy édesapjával való kapcsolatáról, a férfiakról írjon, akik a családját jelentik.

Az est végén az író válaszolt az olvasói kérdésekre, és dedikálta a megjelentek könyveit.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (33 db kép)
MEGOSZTÁS