A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a Petőfi 200 Emlékévre két új állandó tárlatot hozott létre. A „Költőnek szült anyám” című kiállítás Petőfi felújított szülőházában, a „7 év” című kiállítás az emlékmúzeum épületében kapott helyet.

Petőfi Sándor szülőháza Magyarország első irodalmi emlékháza, történelmi emlékhely. Új kiállítása helytörténeti kutatásokra alapozva a helyi jellegzetességre fókuszál, és bemutatja a Petrovics család kiskőrösi tartózkodását, korabeli kapcsolatrendszerét, a gyermek Petőfi keresztelését, annak dokumentumait, tárgyi világát és a keresztszülőket. A tárlat tematikája reflektál az évek óta folyamatosan megjelenő látogatói kérdésekre, észrevételekre; célja, hogy illeszkedjen a ház jellegéhez, és megmaradjon az épület különös, patetikus atmoszférája.

-Hirdetés-

Az emlékmúzeum földszinti tereiben „7 év” címmel látható a Petőfi 1842-1849 közé eső rövid, 7 éves alkotói időszakát bemutató tárlat. A kiállítás az életműre koncentrál, de a műveken keresztül megjeleníti a kapcsolódó személyiségeket és a történelmi eseményeket is. Kurátori szándék szerint megjelennek benne a múzeum saját, egyedülálló kortárs képzőművészeti alkotási is, jelezve Petőfi költészetének aktualitását. A tárlat a modern technika eszközeivel, animációk, vetítések, hangzóanyag segítségével ad áttekintést Petőfi költői pályájának ívéről.

A két új állandó tárlat méltó módon mutatja be Petőfi Sándor születésének és keresztelésének körülményeit, valamint az életművét. A hagyományos megjelenítés mellett felhasználja a modern technikai eszközöket is, így minden korosztály számára maradandó látogatói élményt nyújt. A szülőház kiállítása Dr. Filus Erika múzeumigazgató, az emlékmúzeum új tárlata Kispálné dr. Lucza Ilona, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökének forgatókönyve alapján készült.

A tárlatok október 15-én 11 órakor nyílnak a történelmi emlékhely sztélé avatásával egybekötött ünnepség keretében.

 

Forrás: Kiskőrösi Hírek VII. évfolyam 10.száma / Boda Zsuzsa 
Kiemelt kép: VIRA.HU archív fotó 

MEGOSZTÁS
Írta: vira