Ünnepi megemlékezést tartottak 2022. október 06-án Kiskőrösön, az aradi vértanúk halálának 173. évfordulója alkalmából.

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum 24. éve szervez ebben a formában megemlékezést az aradi vértanúk haláláról. Az esemény lebonyolítása mindig a napján, október 06-án történik.
Az idei rendezvény az Aradi falnál kezdődött a KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum diákjainak rendkívül színvonalas, és szépen összeállított emlékműsorával. A bemutatóra Májer-Gubán Dóra Rita, és Kardos Bence történelem tanárok készítették fel a helyi iskola fiataljait.

Az aradi vértanúkat megszemélyesítő kiskőrösi diákok
-Hirdetés-

Az emlékműsor megtekintése után ünnepi beszédet mondott Dr. Pelyach István történész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, akinek fő kutatási területe az 1848-49-es forradalom.

Dr. Pelyach István
Ezt követte a megemlékezés virágainak elhelyezése, és a mécsesek meggyújtása a résztvevők közreműködésével.

Az ünnepélyes múltidézés az Emlékmúzeum emeleti galériájában folytatódott, az Orosz hadak Magyarországon 1849-ben című átfogó, és részletes előadással, amit Dr. Rosonczy Ildikótól, a téma szakértő történészétől hallgathattak meg az érdeklődők.

Dr. Rosonczy Ildikó, és Prof. dr. Hermann Róbert

Ezt követően Az orosz intervenció elnevezéssel, időszaki kiállítást tekinthettünk meg Dobák Géza, Prof. dr. Hermann Róbert, Krámer Iván magángyűjtők anyagából. A könyvritkaságokat, kézirat ritkaságokat felsorakoztató tárlatot Prof. dr. Hermann Róbert nyitotta meg, majd mutatta be a résztvevőknek.

A tárlat egy képe

Az esemény végezetül dr. Rosonczy Ildikó, és Prof. dr. Hermann Róbert közreműködésének köszönhető könyvbemutatóval egybekötött beszélgetéssel, és dedikálással záródott.

A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni valamennyi résztvevőnek a lelkiismeretes közreműködést.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (48 db kép)
MEGOSZTÁS