Ahogy már több, mint húsz éve, idén is Pályaválasztási Kiállítást szervezett a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium 2022. október 14-én, délelőtt 9 órai kezdettel.

-Hirdetés-

Az esemény megvalósításából a vezetőségen túl az iskola tanárai, és diákjai is lelkiismeretesen kivették a részüket. Az idei évben még utoljára a helyszín, a Sárkány József utcai tornaterem volt.

A rendezvényt Podmaniczky Gabriella konferálta fel, és Filus Tibor önkormányzati képviselő köszöntötte az egybegyűlteket.
Ezt követően Papp Gyulának, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatójának ünnepi megnyitóját hallgathatták meg a résztvevők. A főigazgató beszélt a szakmák fontosságáról, és a törekvéseikről, amik által újra megérdemelt presztízsre kívánják emelni az általuk oktatott mesterségeket.
Többek között azt is elmondta, hogy a nyolcadikat elvégzett fiatalok a Wattay berkeiben:  technikumban, és szakképző iskolában tanulhatnak tovább. Mindkét iskolatípusban ösztöndíjra jogosultak a diákok, ezenkívül a szakképző iskola esetén duális képzés folyik, munkaszerződés keretében, ahol a tanulók munkabért is kapnak.

Ünnepi beszédet mond Papp Gyula főigazgató, mellette Filus Tibor képviselő, és Franczia László igazgató

Az elmúlt időszakoknak köszönhetően az iskola folyamatos fejlesztéseken esett át. Ennek köszönhető a digitális közösségi alkotóműhely, faipari lézervágó, és gravírozó, hegesztő szimulátor, CNC forgácsoló labor, és a sportcsarnok, ami még kivitelezés alatt áll.

Benedek Tibor igazgatóhelyettestől megtudtuk, hogy a standoknál az iskola szakmai kollégái adtak az érdeklődőknek részletes tájékoztatást a különféle foglalkozásokról, a tanulóik közreműködésével. A fiatalok a felvonultatott eszközök segítségével mutatták be egy-egy mesterség munkafolyamatait, jellegzetességeit, és közben bevonták a pályaválasztási nap résztvevőit.

Benedek Tibor igazgatóhelyettes

A vállalkozókedvűek kipróbálhatták a hegesztő szimulátort, az informatikus standnál meg lehetett nézni, hogyan kell programozni, emellett a lego-robot működésével, és a gépész szakmával is meg lehetett ismerkedni. A vendéglátást pincér tanulók mutatták be, továbbá egy felállított műhelyben, az asztalos mesterség rejtelmeibe is betekinthettünk.

A hegesztő szimulátort is kipróbálhatták az érdeklődők

Aki eljött, megtudhatta, hogy felnőtt oktatás is van a Wattayban, asztalos, víz- és csatornarendszer-szerelő, kárpitos, hegesztő, hűtő- és szellőzésrendszer- szerelő, épület- és szerkezetlakatos munkakörökben. A tanulmányi idő minden szakmában másfél év, és a képzések ingyenesek.
A nappali tagozatos oktatások közül a technikum öt éves, és a gépészet, informatika, és távközlés, valamint a gazdálkodás, és menedzsment ágazatokban lehet képesítést szerezni.
A szakképző iskola három év alatt végezhető el, és itt az asztalos, kereskedelmi értékesítő, épület- és szerkezetlakatos, gépi és CNC forgácsoló, pincér-vendégtéri szakember, valamint hegesztő szakmák ismeretanyagát lehet elsajátítani. Plusz lehetőség itt, hogy a vizsgák után, az érettségi, vagy akár technikusi képzettség is megszerezhető.

A kiállításon a helyi cégek – akiknél az iskola tanulói a gyakorlatot végzik – is képviseltették magukat. Úgy, mint az Agro Line Kft., és az Eckerle Industrie Kft.
Az Állampusztai Büntetés Végrehajtó Intézet is megjelent, toborzás céllal.
Valamint a Kiskőrösi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője Lasztovicza-Szalai Edit, és a Megyei Foglalkoztatási Főosztály képviselője is részt vett a rendezvényen.

A kiállítás elsődleges célja, a pályaválasztás elősegítése az általános iskolai gyerekek számára, a szakképzés előtérbe helyezése, valamint a szakmák bemutatása volt.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (60 db kép)