A Kiskőrösön található Petőfi Sándor szülőházat Magyarország Kormánya történelmi emlékhellyé nyilvánította. A cím elnyerése mellé egy sztélét adományozott a Nemzeti Örökség Intézete Kiskőrösnek. E díszes oszlop avatóünnepsége köré szervezték a három napon keresztül tartó, minden korosztálynak érdekes, színes programokkal teli kulturális rendezvénysorozatot, melyet október 14-én délután nyitottak meg a Luther sétányon.

-Hirdetés-

Az elmúlt időszakban számos fejlesztés valósulhatott meg a városban, mely közterületeken lévő látványosságok átadó ünnepsége a rendezvénysorozat nyitónapjának első programja volt. Az elkészült szabadtéri látványosságok szinte mindegyike kiskőrösi kivitelezők által valósulhatott meg.

Szabadtéri 3D kiállítás

A látványosságokat Szedmák Tamás alpolgármester mutatta be az érdeklődőknek, akik számára mesélt az elkészülés folyamatáról, köszönetet mondott a helyi kivitelezőknek a közreműködésért, majd pedig részletesen ismertette az elkészült projekteket.

Szedmák Tamás alpolgármester

A belvárosban található történelmi jelentőségű emlékhelyeket, ismertető táblákkal látták el, hogy az idelátogatók információhoz juthassanak azzal kapcsolatban, amit megnéznek. A nyáron elkészült 27 darab, néhány perces játékidővel megszerkesztett kisfilm, melyek Kiskőrös város számára fontos emlékhelyekhez lettek kihelyezve. A fiatalokra gondolva, az ismertető táblák QR kódját beolvasva, azonnal megtekinthetőek a kisfilmek. Ezekhez készült túrafüzet is, melyet egy játék keretein belül, az adott emlékhelyhez kötődő kérdés megválaszolásával nyereményre beváltható.

A rendezvénysorozat megnyitójának alkalmával bemutatásra és megnyitásra került a Luther sétányon elkészült szabadtéri 3D kiállítás, a Műfordító Szoborparkban lévő Petőfi versautomata, a Petőfi sétányon elhelyezett Petőfi verspadok, az egész központot behálózó Várostörténeti Digitális Túraútvonal és a János Vitéz Park, a János Vitéz Látogatóközpont előtti játszótérnél.

Az átadó ünnepség után a Petőfi Sándor Művelődési Központ emeletén folytatódtak a programok. Időszaki kiállítás megnyitójára hívták az érdeklődőket a programsorozat szervezői, ahol két kiállítás is megnyílt. A SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek alkotásai, valamint Prepszent István nagyszámú kultusztárgy gyűjteménye lett bemutatva.

A megnyitón Domonyi László polgármester köszönettel kezdte beszédét, melyben háláját fejezte ki azoknak a szülőknek, akik gyermeküknek lehetőséget biztosítanak a digitális valóságon túl a művészetekben való elmélyülésre is, és támogatják őket abban, hogy a SZÓ-LA-M iskola növendékei lehessenek.

A megnyitón beszédet mondott Szedmák Tamás alpolgármester, Kispálné dr. Lucza Ilona, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnöke és Markóné Csányi Gabriella, a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.

A kiállítók és kiállítási tárgyakat készítő diákok előadást tartottak a megnyitó keretein belül, ahol az általuk készített bábokkal adtak elő egy darabot a János vitézből. A bemutatott képek és bábok a Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI nyári alkotótáborában készítették a diákok Szentgyörgyi Erika pedagógus útmutatásával, akinek segítségére volt egyik gimnazista tanítványa: Knébelspisz Eszter is. Erika a grafika tanszak vezetője, aki a nyugdíjba vonult Babucsikné Zeikfalvy Anna néni utódja. 

Ezt követően nyílt meg a kiállítás, ahol immáron Prepszent István nagy és változatos gyűjteménye is megtekinthetővé vált.

Az alkalomra érkezők a művelődési központ emeletén lévő kiállítások megtekintése után egy újabb, rendkívül látványos programnak lehettek a részesei, ugyanis a Petőfi Szülőházat a SZÓ-LA-M növendékei által készített művekből fényfestéssel varázsolták át.

Három szavalat meghallgatása közben volt lehetőség megtekinteni az egyedi látványt, mely sok érdeklődőt vonzott a főtérre.

Fényfestés és szavalat a szülőháznál

A nap zárásaként Mária főhadnagy – két felvonásos operettjének megtekintésére volt lehetőség, melynek alkalmából a közönség teljesen megtöltötte a művelődési ház színháztermét.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (88 db kép)
MEGOSZTÁS