2022. október 1-jén kezdetét vette a 24. Világ Gyalogló (HÓ)Nap országos eseménysorozat. Ehhez az országos, illetve nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva október 12-én indultak „világgyaloglásra” az Erdőtelki Óvodából Zahora csöppségei.

-Hirdetés-

Az élményteli napról Tamás Szilvia, az Erdőtelki Óvoda vezetője mesélt: – Nagy öröm, hogy újra csatlakozni tudtunk ehhez a kezdeményezéshez, egyébként is rendszeresen részt veszünk benne már több éve. Óvodánk Egészségünk és Környezetünk Munkaközösség tagjaként is fontosnak tartjuk ezt a programot. A Kiskőrösi Óvodák Erdőtelki Óvoda apraja-nagyja a magvető havában tehát újra teljesítette a gyalogló nap minden évben októberre eső kihívását. Az idei évben ezt kibővítették kétnaposra, amelyből az első nap a sport, a mozgás, második nap a művészet, a kreativitás, a barkácsolás, az ábrázolás, térkompozíció elkészítése. Különleges 3GY kiegészítő programra is van lehetőség – Gyűjts, Gyalogolj, Gyárts! Célja: a túra során gyűjtött természeti kincsek – pl. kavicsok, levelek-kizárólag nem védett növények! faágak, falevelek, stb.- felhasználásával színes, kreatív installáció készítése. Mi a második installációt választottuk, amely tartalmazza a rejtélyes vizeink – a túra során érintett élővíz (forrás, patak, tó, folyó) bemutatása- eredete, fajtája, élővilága stb., illetve az élet a pagonyban- a túra során érintett erdő élővilágának bemutatása (Fokozottan ügyelve a természetvédelmi törvény által meghatározott védett növény és állatvilágra!) Nagy szerencse, hogy rendelkezünk egy kis „erdővel”.

Az út során gyűjtött kincsekből elkészültek az alkotások

A mi pagonyunk egyedi, nem sok óvoda mondhatja el, hogy minden nap értékes és érdekes megfigyelésnek lehetünk tanúi állatbarát és madárbarát óvodásként.

A séta amellett, hogy az egészséges életmódot, mozgást is népszerűsíti, megismerteti a gyerekekkel Kiskőrös város látványosságait, és módot ad az óvodapedagógusoknak, hogy Kiskőrös történetének egyes fejezeteibe is bevezessék az óvodásokat, erősítve ezzel a kiskőrösi identitásukat és helyi kötődésüket. Útközben a 2016-ban megnyitott János Vitéz Látogatóközpont kinti élménydús játék lehetőségeit figyelhettük meg és Petőfi Sándor híres költeményének  a János vitéz színtereit, alakjait és cselekményét idézhettük fel, ami az idei Petőfi 200 túravonal egyik főállomása. Tovább haladva a konyha, a kollégium, az épülő új sportcsarnok, a Wattay Szakközépiskola épületét is megcsodálhattuk. Itt megállva megtaláltuk a határkövet, ahol egy rövid helytörténetet hallhattak a szlovákok megérkezéséről, a Wattay földbirtokosról. Úti célunk a kiskőrösi piac volt, ami egyben a közösségi élet fontos színhelye is. Itt megismerkedtünk az eladókkal és az áruikkal. Egészséges zöldségeket és gyümölcsöket is vásároltunk közben, amit visszaérve az óvodába örömmel elfogyasztottunk. A séta levezetéseként a megvásárolt vöröshagymát is elduggattuk fűszerkertünkbe.

Az óvoda saját kis pagonya igazi kincsestár a gyerekeknek

A sétát, a kreativitást a gyerekek és mi nevelők is nagyon élveztük, ezért biztosra vehető, hogy jövő októberben is eleget teszünk majd a kihívásnak. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS