A Petőfi 200 ünnepsorozat zárónapján olyan egyedülálló programoknak is részesei lehettek az érdeklődők, mint a kínai művészek előadásai, ahol Petőfi Sándor jelentőségét méltatták a kínai kulturális körökben.

A három napon keresztül tartó programsorozat utolsó napját a Százszorszép Óvónői Bábcsoport nyitotta délelőtti előadásával. Petőfi Sándor: János Vitéz című elbeszélő költeményének mesés-bábos előadásával készültek az érkező gyermekek számára.

-Hirdetés-

A fennállásuk 20. évét ünneplő bábcsoport célkitűzése, hogy ez a hagyomány ne szakadjon meg. Az elmúlt években, létszámukban sajnos fogyatkozó csoport idén is nagy lelkesedéssel készült, hogy mosolyt csaljon a gyerekek arcára, és népszerűsítse ezt a fontos hagyományt.

Százszorszép Óvónői Bábcsoport és az óvodások előadása

Az előadás végén Szedmák Tamás alpolgármester háláját fejezte ki az óvónőknek, hogy időt és energiát nem spórolva, sok munkát áldoznak a hagyomány továbbéltetéséért.
Köszönetét egy-egy csokor virággal is kifejezte az óvónők felé.

Szedmák Tamás virággal köszöni meg az óvónők munkáját

A bábelőadás után, a művelődési házból kilépő gyerekeket újabb program várta. A főtéren “Petőfi gyermekpark” néven hoztak létre egy olyan ügyességi, tudományos és hagyományőrző-népi játékokból álló területet, ahol a kisebbek és nagyobbak, de még néha a felnőttek is jóízűt szórakozhattak.

A játékpark egész nap rendelkezésre állt minden érdeklődő számára, melyet ki is használtak a gyerekes családok.
“Petőfi gyermekpark”

A délutáni programokat Li Zhen – Petőfi Kínában című előadásával nyitotta. Petőfi jelentősége egyértelmű térségünkben, sőt országunkban, de ezen a délutánon betekintést nyerhetett a közönség abba, hogy mit jelent a kínai nemzet számára. Li Zhen Árpád, a Magyar Kultúra Lovagja segített ezt megérteni előadásán keresztül.

Li Zhen Árpád

Az esemény szervezői a Budapesti Kínai Kulturális Központ, Kiskőrös Város Polgármesteri Hivatala, valamint Gmozer Györgyné. 

Domonyi László, a város polgármestere köszöntötte a kínai előadókat és a Kínai Magyar Kulturális Egyesület vezetőjét és tagjait.

Az előadás keretein belül betekintést kaphattunk a keleti kultúrába is, melyet hagyományos kínai hangszereken játszott dalokon keresztül mutattak be a vendégművészek. Elsőként például a pi-pá húros hangszer szólalt meg, mely egy négyhúros, pengetős, rövid nyakú, lanthoz hasonló hangszer.

A zenei előadásokat követően Li Zhen megtartotta az előadását, melyből kiderült, hogyan jutott el Petőfi Sándor költészete Kínába, és milyen szerepe van jelenleg ott a Petőfi kultusznak.

Az előadását követően magyar és kínai koprodukció következett, ahol többek között kínaiak magyarul, magyarok pedig kínaiul szavaltak el Petőfi verseket.

A program zárásaként köszönetet mondtak és ajándékot adtak egymásnak a helyi, és kínai szervezők, előadók.

A rendezvénysorozat záróprogramjaként a Kávészünet zenekar koncertjén volt lehetőség részt venni, akik remek hangulatot biztosítottak a szórakozni vágyók számára.

A Kávészünet zenekar koncertje

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (145 db kép)
MEGOSZTÁS