A paralimpikon Suba Róbert 1980-ban született Kiskunhalason, a gimnáziumi évei alatt több sportágat is kipróbált, atletizált és kézilabdázott. Tizenkilenc éves korában súlyos ejtőernyős balesetet szenvedett, aminek következtében deréktól lefelé megbénult, ezt követően kezdett el a para kajak-kenuval foglalkozni.

Kiemelkedő eredményei:
2014 – Parakenu világkupa, 200m V1, 1. helyezés
2014 – Parakenu világbajnokság, 200m V1, 3. helyezés
2015 – Parakenu világbajnokság, 200m KL1, 3. helyezés
2015 – Parakenu világbajnokság, 200m VL1, 3. helyezés
2016 – Rio de Janeiro Paralimpia, 200m KL1, 2. helyezés
2017 – Parakenu világkupa, 200m KL1, 2. helyezés
2017 – Parakenu világbajnokság, 200m KL1, 2.helyezés
2017 – Parakenu világbajnokság, 200m VL1, 2. helyezés
2018 – Parakenu világbajnokság, 200m KL1, 2. helyezés
2019 – Parakenu világbajnokság, 200m KL1, 5. helyezés
2020 – Parakenu világkupa, 200m KL1, 3. helyezés
2021 – Parakenu Európa-bajnokság, 200m KL1, 3. helyezés
2021 – Parakenu Európa-bajnokság, 200m VL2, 3. helyezés

A hajó beülő része egyedileg van kialakítva speciálisan Robi testméretéhez, ami az ölében látható, külön kell behelyezni a hajótestbe
-Hirdetés-

A paralimpikon sportoló elmondta, hogy az idei évben a legnagyobb változást egy új edző személye jelentette, Szabó Krisztián személyében. A szakember szegedi kenus edző és az ő irányításával készült ergométeres gyakorlásokkal a téli időszakban. Amikor az időjárási körülmények már engedték, akkor a Tiszán, a Maroson, majd a matyéri versenypályán folytak az edzések. Úgy fogalmazott, hogy az eredményeket és az elvégzett munkát tekintve az idei év jónak mondható a számára. Kiemelte, hogy kenuban -a hazai mezőnyben a legnagyobb ellenfelét- a Budapesti Honvéd versenyzőjét, Juhász Tamást a második válogató versenyen sikerült legyőznie, amivel jogot szerzett a kanadai világbajnokságon való részvételre. Kiemelte, hogy a világbajnokságra való kijutás nagy erőt adott neki, ahol kvótaszerző helyen végzett. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben jövőre valami oknál fogva – vírus vagy egyéb dolgok – törlik a világversenyeket, akkor az idei évben elért eredményeket veszik figyelembe a paralimpiai kvalifikációnál. A kenu mellett párhuzamosan kajakozik is, amelyben negyedik helyen végzett a világbajnokságon. Sajnos az Európa Bajnokság már nem sikerült ilyen jól számára, mert sokat kellett utaznia, kevés volt az idő a felkészülésre és a világbajnokság, valamint az EB között nem tudott megfelelően regenerálódni, ami a gyengébb időeredményekben mutatkozott meg.

A versenyszezon végeztével már elkezdte a következő évre való felkészülést. A tél közeledtével a szabadban egyre kevesebb lehetőség nyílik majd az edzésekre, így a téli felkészülésben nagyobb szerepet kapnak a teremben végzett erősítő gyakorlatok, ergométeres evezések és az úszás. Kereste az olyan helyeket, hogy helyben is tudjon edzeni, így jött az ötlet és a lehetőség, hogy a kiskőrösi Robertó-Horgászpark vízén tudjon gyakorolni. A Horgászpark vezetői nagyon segítőkészek voltak az öltettel kapcsolatban és lehetőséget biztosítanak számára, hogy helyben tudjon edzeni. Felkészülése során így heti két alkalommal Szegeden, további egy alkalommal pedig a Robertó-Horgászparkban tud gyakorolni. Most egy oldaltámaszos ülőkenuval edz Kiskőrösön, ami 7.5 méter hosszú, beülő része pedig egyedileg van kialakítva speciálisan az ő testméretéhez. Azt még elmondta, hogy ez a saját hajója, de a versenyekhez szegedi klubja, valamint a magyar válogatott biztosítja számára a speciális kajakot vagy kenut.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (44 db kép)
MEGOSZTÁS