A városi 56-os Szövetség, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége, és Kiskőrös Város Önkormányzata szervezésében 2022. október 23-án, vasárnap reggel 8 órakor a Városháza előtt ünnepélyes zászlófelvonással vette kezdetét Kiskőrösön az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére rendezett megemlékezés. 
Zászlófelvonás a Városháza előtt

A programsorozat 17 órakor folytatódott a Szent József Katolikus templomban tartandó ünnepi szentmisével, melyet Tóth Tibor atya celebrált.

Ünnepi szentmise a Szent József Katolikus templomban
-Hirdetés-

Az eseményen jelen volt Faragó Imre, a területi 56-os Szövetség elnöke, a város díszpolgára, aki 66 évvel ezelőtt maga is ott volt a tüntető tömegben Budapesten. Az emlékezők sorában volt többek között Font Sándor országgyűlési képviselő, Domonyi László Kiskőrös polgármestere, Szedmák Tamás alpolgármester, és a képviselő-testület tagjai.

Számos megemlékező vett részt a fáklyás felvonuláson

Ezt követően – a hagyományokhoz híven – fáklyás felvonulás indult a templomtól az ’56-os Kopjafáig, ahol Kiskőrös Város Fúvószenekar kíséretében, Sipos Béla karnagy vezényletével, a Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékező műsor, melyet a KEVI Gimnázium diákjai adtak, ahol felidézték a magyar forradalom világtörténelmi jelentőségű napjait.
A műsort összeállította: Fodor Tamás történelem tanár.
Szereplők az Evangélikus középiskola 12-es történelem specializációjának diákjai: Koczkás Mirjam, Mucsi Anita, Németh Amina, Andriska Dániel, Boldoczki Róbert és Petróczi Gábor.
A záróének előtt Németh Amina saját versét szavalta, a műsor zárásaként pedig Koczkás Mirjam Pintér Béla – 56 él című dalát énekelte el.

A műsor szereplői, és Kiskőrös Város Fúvószenekara az ’56-os Kopjafánál

Fodor Tamás történelem tanár ünnepi beszédében nem csak az 56-os budapesti, hanem a Kiskőrös térségében történt eseményekről is beszámolt az egybegyűlteknek.

Az ünnepség zárásaként koszorúkat helyeztek el az 56-os Kopjafánál:
  • A helyi 56-os Szövetség és a Vitézi Rend koszorúját Faragó Imre elnök, és Fodor Tamás helyezte el.
Koszorút helyezett el a helyi 56-os Szövetség és a Vitézi Rend
  • A Politikai Foglyok Szövetsége nevében Gombár József, Banyári Pál és unokája koszorúzott.
Koszorút helyezett el a Politikai Foglyok Szövetsége
  • Kiskőrös Város Önkormányzatának koszorúját Domonyi László polgármester, Szedmák Tamás alpolgármester, és Font Sándor országgyűlési képviselő helyezte el a kopjafa talapzatánál.
Koszorút helyezett el Kiskőrös Város Önkormányzata

A Szózat eléneklése után a megemlékezés gyertyáit és mécseseit is elhelyezték a kopjafa tövében.


November 4-én 18 órakor
mindenkit várnak az ’56-os Kopjafánál egy szál gyertyával, hogy csendben megemlékezzünk a forradalom vérbefojtásáról. Beszédet mond Turán István helytörténész.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (159 db kép)
MEGOSZTÁS