Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett családi nappal egybekötött megemlékezésre hívta az embereket a Vadkerti Hunok Hagyományőrző Egyesülete és a Hagyományőrző Íjászok Dunaföldvári Egylete.

A reggeli ködös párás időben koszorúzással indult a 23-i megemlékezés Tázláron a község parkjában. Bán Róbert polgármester és felesége a hagyományőrzőkkel egy-egy koszorút helyezett el az 1956-os kopjafán.

Bán Róbert polgármester és felesége
-Hirdetés-

A község sportpályáján kiadós reggeli után szertűzzel folytatódott a nap. Elek József – beavatott – közreműködésével a szertűz erejét, különböző gyógynövények füstjével, mint áldást és megtisztulást vitt át az íjászokra, segítve ezzel a lelki és fizikai felkészülést a lövésekhez.

Ezt követően mindenki elfoglalta a helyét és elkezdődött a fejenként 1000 nyíl célzott kilövése.

Lajdi Róbert javaslatára először az úgynevezett tüment – tömény, azaz 10000 -, tíz íjásszal lövettük le. Utána volt meg egyszer 10 íjász, majd 56 és most itt Tázláron már a negyedik éve 23.
A mai nap arról szól, hogy megemlékezzünk az 56-osokról, mert akkor még harcoltak, manapság mi is megpróbálkozunk vele, de bennünk már nincs annyi. Az ezer lövésből az első tíz Sági József emlékére lett, az utolsó tíz pedig az 56-osok emlékére lesz kilőve.

Slámer István a Hagyományőrző Íjászok Dunaföldvári Egyletének elnöke eredményhirdetés közben

Megjelenésünkben törekszünk a korhű azonosságra. Mindenki egyéni színvilággal látja el ruháit, és más-más formában, de a kornak megfelelő kinézetben jelennek meg. Természetesen van egyen kosztümünk is, amit alkalomadtán használunk is.
A megmérettetésen 12 éves kortól 60 éves korig 23 lövész 1000 célzott lövéssel, illetve a 7-10 éves korosztályból öten vesznek részt, ők 500 célzott lövést teljesítenek”
– számolt be hírportálunknak napközben Slámer István a Hagyományőrző Íjászok Dunaföldvári Egyletének elnöke.

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola Tázlári Tagintézményének énekkara két dallal és verssel színesítette a Vadkerti Hunok megemlékezését
Az ezer lövés közötti szünetekben fellépett a II. János Pál Katolikus Általános Iskola Tázlári Tagintézményének énekkara, a Tázlári Rozmaring Asszonykórus és a Tázlári Citera Zenekar.
Móricz János 995 találattal elsőként zárta a megmérettetést 

A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni a Globál-Plasztik Kft.-nek, a Pékpontnak, és a Tázlár Község Önkormányzatának támogatását, valamint a résztvevőknek a kitartó és eredményes helytállást!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (63 db kép)
MEGOSZTÁS