Írta: vira

Egy közel negyed évszázados cserediák-kapcsolat keretében ebben a tanévben szeptember 27. és október 4. között a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda,  Általános Iskola, Gimnázium és Technikumának hét diákja: Kiss Kamilla, Vass Lea, Tóth Eszter, Nagy Marcell, Lavati Réka, Patka Sarolta és Vinter Kiara, Kissné Zsikla Edit tanárnő és Szentgyörgyiné Szlovák Mária igazgatónő kíséretével az American Farm School nevű, amerikai támogatásra épülő, részben mezőgazdasági alapítványi iskola vendége lehetett a görögországi Thessaloniki városában.

Vinter Kiara írása. 

-Hirdetés-

Érkezésünk napján boldogan köszöntöttük régi barátainkat, a görög cserediákokat, akiket nyár elején mi láttunk vendégül. Örömteli beszélgetés közben körbevezettek minket iskolájukban, mely több épületből áll, s hozzánk hasonlóan nekik is van óvodájuk, általános iskolájuk, gimnáziumuk, sőt az ő intézményükben diplomát is szerezhetnek az akár külföldről is érkező hallgatók. Szállásunk a bentlakásos iskola területén volt, ami egy pici falura emlékeztet iskolaépületekkel, kollégiummal, szakmai és gazdasági épületekkel, gyönyörű parkkal, olajfaligettel, gyakorlókerttel és nem utolsó sorban kilátással a gyönyörű Olümposz hegyre.

A KEVI hét diákja Görögországban

Az iskolában – annak ellenére, hogy nem egyházi iskola – a tanítás minden nap áhítattal kezdődik, ahol reggelente mi is jelen voltunk; sőt utolsó nap – saját iskolánkat bemutatva, kint szerzett élményeinket megosztva – aktív szerepet is vállaltunk (természetesen nem görögül, hanem angolul). Részt vettünk egy angolórán is, ahol nemcsak az ottani tanórák menetét ismerhettük meg, hanem megtanultunk néhány alapvető görög szót is.

Utazásunk valódi célja pedig a görög iskola által nyújtott szakmai tapasztalatszerzés volt. Számos feladatunk volt, például tojásválogatás, bocietetés, gránátalma-szedés, de miután a görög diákok számára is kötelező ezen munkatevékenységekben részt venni, függetlenül attól, hogy gimnazisták vagy szakmát tanulnak, mi is örömmel, lelkesen és viccelődve végeztük munkánkat. Az iskola sokoldalúságát megismerve betekinthettünk a tejtermelés és sajtgyártás világába, sőt egy helyi vállalkozó csigafarmjára is ellátogattunk.

Még a tojásválogatásban is aktívan részt vettek a diákok

Hétvégén szabad program volt, elutaztunk a görög cserediákunk családjához, ahol sokat strandoltunk, sétáltunk és sok-sok érdekeset láttunk. Természetesen mindannyian eljutottunk a tengerpartra is, illetve Thesszaloniki történelmi emlékeiből is kaptunk egy kis ízelítőt. A görög diákok és felnőttek nyitottságának, vendégszeretetének köszönhetően gyorsan eltelt az egy hét, így búcsúzáskor nehéz volt otthagyni azt a helyet, ahol gyakorlatilag már a második naptól otthon éreztük magunkat. Rengeteg élménnyel, sztorival gazdagodva tértünk haza, amiért hálásak vagyunk mind vendéglátóinknak, mind pedig az utazásunk megvalósítását biztosító szüleinknek és iskolánknak.

A szöveget írta: Vinter Kiara 11.C
Fotók: KEVI 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (33 db kép)
MEGOSZTÁS