A Petőfi Sándor Művelődési Központban november 17-én, a Koraszülöttek Világnapján a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézménye változatos programokkal várja az érdeklődőket az EFOP-3.1.6-16-2017-00047, SZELFI – Szolgálat az ELFogadásért pályázat keretében szervezett eseményre. Danics-Szemkeő Kingával a korai fejlesztés munkacsoportjának vezetőjével és Majoros Aliz Edittel a tagintézményvezető-helyettesével beszélgettem a programról.

A nap folyamán részt vehetnek az édesanyák a kisgyermekeikkel Ringató foglalkozáson, illetve izgalmas előadásokat hallgathatnak meg az alábbi témákban: a nyelvi játékok és a mesék szerepe a gyermek fejlődésében, a koraszülés pszichológiai megközelítése, a korai fejlesztés jelentősége, az érzelemszabályozás és az éretlen idegrendszer összefüggései. A koraszülött babával kapcsolatos teendők a szakember és a szülő szempontjából, a koraszülöttség tanulási folyamatokra való hatásai.

Az előadók: Nagyné Tanács Adrienn logopédus, Nagy Éva gyógypedagógus (tagintézmény-vezető), Mezőfi-Horváth Antónia klinikai szakpszichológus, Danics-Szemkeő Kinga gyógypedagógus. Hajdú Tünde pszichológus, Torgyik Lászlóné gyógypedagógus és Majoros Aliz Edit, okleveles gyógypedagógus.
-Hirdetés-

A témához kapcsolódóan filmvetítésre is sor kerül majd. A Tenyérnyi gyerekek című dokumentumfilmet, az Apák a PIC-en valamint a Hazatérés a PIC osztályról című rövidfilmeket lehet megtekinteni.

A meghívó

A program zárásaként kerekasztal beszélgetést vezet majd Domonyiné Borbényi Katalin logopédus, melyen meghívott vendégként Pálinkás Szilvia, író, koramama is megosztja tapasztalatait.

Ma Magyarországon száz gyermekből nyolc baba számít veszélyeztetettnek, mert a várandósság vagy a szülés során felmerültek bizonyos kockázati tényezők. Ezek a rizikófaktorok lehetnek: kis vagy nagy születési súly (2500 g alatti vagy 4000 g feletti), elhúzódó vagy rohamos szülés. Ikerbabák, 36. várandóssági hétnél korábban érkező vagy gyenge APGAR-értékű újszülöttek. A veszélyeztetett terhesség, vigasztalhatatlan sírásrohamok, túl sok, esetleg túl kevés alvás is lehetnek jelei annak, hogy a gyermek támogatásra szorulhat abban, hogy az életkorának megfelelő fejlettségi szintet elérje.

A szakemberek az interjúban elmondták, az ún. terápiás háromszög kulcsfontosságú, hogy a fejlesztés sikeres legyen. A koraszülöttek fejlesztése során szükség van az érintett gyermek, a szülők és a szakember folyamatos együttműködésére. Kiemelték, hogy nem szabad megelégedni a sokak által menekülőútnak tekintett „majd kinövi” véleményekkel. Azok a nehézségek, hátrányok, amiket nem veszünk komolyan, csak látszólag tűnnek el. A későbbiekben tanulási, magatartási, beilleszkedési problémaként bukkanhatnak fel, melyek az időben megkezdett korai fejlesztéssel megelőzhetők lennének.
A részletes program

A 21. században nem lehet elmenni azok mellett a súlyos szociális-társas deficitek mellett, melyek az idejekorán kézbe adott okoseszközök miatt alakulnak ki. A túl fiatalon megkezdett „kütyüzés” következményei beláthatatlanok. Hatásait a tanulási, beilleszkedési gondokra jelenleg még csak sejthetjük.

Azok a terápiás lehetőségek, melyek akár a fent említett élethelyzetekben, akár egyéb területeken a családokban felmerülhetnek, a Pedagógiai Szakszolgálat keretein belül elérhető, ingyenes szolgáltatások. Óriási kincs ez napjainkban.

A BKMPSZ Kiskőrösi Tagintézményének munkatársai szeretettel várnak mindenkit november 17-én, a Koraszülöttek Világnapján
a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

A kiemelt kép forrása: picabay.com/katerinakucherenko 

MEGOSZTÁS