„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
(Antoine de Saint-Exupéry)

-Hirdetés-

Mivel az októberi állatok világnapja alkalmából, nagyobb figyelmet szenteltünk házi kedvenceinknek, így Soltvadkerten a Gyöngyház Kulturális Központban is egy róluk szóló „Állati” jó családi napot tartottak, 2022. október 29-én, szombaton  délután.

A program keretein belül elsőként, Dr. Pétervári Zoltán soltvadkerti állatorvostól, az 1998-ban hatályba lépett új állatvédelmi törvényről, és a felelős állattartásról hallgathattak meg egy érdekes előadást a résztvevők. A doktor úr beszélt az állat és ember közötti kölcsönösségen alapuló szeretetről, a kis kedvencek megfelelő táplálásáról, mozgatásáról, környezetének kialakításáról. Megtudhattuk, hogy milyen lehetőségeik, és eszközeik vannak a gazdiknak az állataik egészségének megőrzésére, hogy mi a tudatos szaporítás és, hogy a szakkönyvek milyen fontosak a tájékozódás szempontjából. Majd megismerhettük állatorvosi munkáját, valamint mesélt a saját kisállatairól is.

Dr. Pétervári Zoltán

Ezután a Kiskőrösi Kutyaiskola tagjainak közreműködésével és Szentgyörgyi Alajos vezetésével, szabadtéri kutyás bemutatót láthattunk.
A kulturális központ melletti parkban, tizenöt gazda-kutya páros demonstrálta a gyors, pontos feladatvégrehajtás, valamint a szakszerű idomítás végeredményét. Közben a kutyaiskola vezetője kommentálta a látottakat, felhívta a figyelmet a felelős kutyatartásra, és hasznos tanácsokkal látta el az érdeklődőket. Majd a bemutató végén – az őrző-védő feladatra kiképzett kutyák kivételével – a gyerekek legnagyobb örömére, simogatásra is volt lehetőség.

Kiskőrösi Kutyaiskola csapata

A látványos, és érdekes kutyás bemutatót, egy újabb benti program követte.
Jómagam, Kothencz Henrietta a magyar őshonos háziállatokról, a Kárpát-medencében történő megjelenésükről, a honfoglalás korában végbemenő elterjedésükről, és a nemzeti kincsként való, védetté nyilvánításukról tartottam szórakoztató, interaktív előadást a gyerekeknek.

Ezután, Gubik Ibolyától a kiskőrösi Ősz pofik Állatmenedék Alapítvány képviselőjétől hallhattunk magáról az alapítványról, a céljairól, és törekvéseiről.
Majd sokat tudhattunk meg az idős kutyák gondozásáról, tartásáról, etetéséről, állatorvosi ellátásáról. Az alapítvány képviselője is beszélt a felelős kutyatartás fontosságáról, valamint az állatvédelemről is tartott egy átfogó előadást, miközben Fickó – az előadót elkísérő kutyus – türelmesen várta, hogy ő is sorra kerüljön, és bezsebeljen a gyerekektől egy kis simogatást, és jutalomfalatot.

Gubik Ibolya és Fickó

Végezetül Brosius Szomor Dóra a soltvadkerti Vad-Kert Vadfarm tulajdonosa, és üzemeltetője előadását hallgathattuk meg az erdei állatokról, főleg az őz és a szarvas közötti különbségről, valamint a gím- és dámszarvas jellemzőiről, amit agancsokkal, és trófeákkal is szemléltetett.
Mesélt az általuk befogott, tenyésztett, és a farmon tartott vadakról, amit a saját állataikról készült fotókkal illusztrált. De rámutatott a muflon és szarvas közötti különbségekre, és hallhattunk a vaddisznós élményeiről is. Majd miután bemutatta az apró vadakat is, a vagányabbak eredeti, kipreparált borz, róka, sakál koponyákat vehettek kézbe, és nézhettek meg testközelből.

Brosius Szomor Dóra

A program teljes ideje alatt, szabadtéri állatsimogató működött a Vad-Kert Vadfarm jóvoltából, valamint Braun Judit tette boldoggá az arcfestésre vágyó gyerekeket.
Ferber Imre soltvadkerti lótulajdonos pedig, lovaskocsikázással szórakoztatta a vállalkozó kedvűeket.

 

Fotók: Kothencz Henrietta, Hamar Anita

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (56 db kép)
MEGOSZTÁS