Írta: vira
Egy hazánkban ritkán látható nagylepke, a sávos szövő egy példányát találta a Kolon-tavi Madárvárta mellett Nyúl Mihály őrszolgálati csoportvezető. 

A sávos szövőnek (másik nevén: sávos pohók, latinul Lemonia dumi) Magyarországról kevés előfordulási adata ismert, a Dunántúl, a Kiskunság és az Északi-középhegység néhány pontján figyelték meg. Szárnyai gyengén pikkelyezett sötétbarnák, rajtuk keresztbe egy-egy világos sáv húzódik végig, elülső szárnyain egy-egy körfoltot is találunk. Jellegzetes ismertetőjegye még az erősen szőrözött, világosbarna színű tor. Szárnyfesztávolsága 42-52 mm.

-Hirdetés-

A szeptember elején kikelt imágók a párzást követően gyermekláncfűre, keszeg salátára, hölgymál- és oroszlánfog fajokra rakják petéiket. A hernyók a peték áttelelése után, a következő év április végén kelnek ki, és június végén bábozódnak be. A báb áttelel, majd az imágók csak a következő év szeptemberében kelnek ki. Sík- és dombvidékek rövid füvű területein és legeltetett füves területeken találkozhatunk vele. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Forrás: https://www.knp.hu/ 
Fotó: Nyúl Mihály

MEGOSZTÁS