Újborkóstoló borvacsora került megrendezésre 2022.november 19-én a Keceli Gasztro és Bor Egyesület égisze alatt a Káptalani Majorban Imrehegyen.

A főszervezők Lajkó Gábor, aki az egyesület elnöke, valamint Farkas József, és Benyák Zoltán egyesületi tagok minden szakértelmüket, és elképzelésüket beleszőtték, –ebben a formában– első alkalommal kivitelezett nagyszabású rendezvénybe.
Az egyesület, ami eredetileg egy baráti társaság törekvéseként indult 1992-ben, három évvel ezelőtt került hivatalos bejegyezésre.
A ma már 21 fővel büszkélkedő, túlnyomórészt borászokból álló közösség székhelye Imrehegyen, a Káptalani Majorban található, aminek érdekessége, hogy egykor a kalocsai érsekség borászata volt.
A társaság kéthetente tart összejöveteleket egy keceli vendéglátó egységben, amikre minden alkalommal tematikus borkóstolót szerveznek. Emellett bortúrákat is indítanak, amik szélesebb körben is nyitottak az érdeklődők előtt.
A nagyközönség elé, azonban most léptek ki először, és mutatták meg publikusan, hogy milyen borokkal foglalkoznak, ugyanis az évek folyamán bebizonyosodott, hogy a tagok már olyan borokat tudnak felmutatni, amik megállják a helyüket minden szakmai fórumon.

Célkitűzéseik között a közösségépítésen kívül, a szakma szeretetének bemutatása, és a lokálpatriotizmus is szerepel.

-Hirdetés-

Ezen kívül fontosnak tarják, hogy az érdeklődő közönség megismerje a helyi lehetőségeket, valamint szeretnének egy egységes arculatot teremteni a keceli boroknak.
Rendezvényeik alkalmával értékelik a visszajelzéseket is, amik tükrözik a mai kor borbarátainak ízlésvilágát, és elvárásait.

A bormustrán 6 borász, – akik közül négyen az egyesület tagjai – mutatták be az idei év legígéretesebb újborait:

Béla Zoltán második generációs borász, a Béla Borászat tulajdonosa, ami egy 1991 óta Imrehegyen működő családi vállalkozás. Számos hazai és külföldi borversenyen eredményesen szerepelt, és a 2020-as VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet hozott el. Saját termelésű szőlőből reduktív, valamint fahordós érlelésű gyümölcsös virágillatú borokat készít. Nevéhez kötődik a sok elismerést begyűjtött kései szüretelésű édes Nektár bor is.
A borestre egy bio Cserszegi Fűszerest hozott, ami elmondása szerint egy „elsőbálos munka”, egy Sauvignon blanc-ot, ami tartályminta, egy Nektárt ami száraz, és valószínűleg fahordóba fog kerülni, valamint egy Irsai Olivért. Ezeken kívül Kékfrankos Rosét, Néró Kékfrankos Rosé házasítást, bio Kékfrankost, ami újdonságnak számít, és egy Cabernet Franc-ot, ami egy jó ivású vörösbor. Igyekszik a borvidéknek megfelelő borokat készíteni. Fontos számára a fajtajelleg megőrzése, a teltség, és az imrehegyi jelleg kihangsúlyozása. Kedvence az Irsai Olivér, mert csoda szép gyümölcs és virágillatok vannak benne.

Béla Zoltán
Csanádi Bálint szőlőtermesztő és borász szakmérnök.

2020-ban az év feltörekvő borász tehetségének választották Bács-Kiskun megyében. A Csanádi Szőlőbirtok oszlopos tagja, aki a Dél-alföldi borkészítés hagyományait igyekszik továbbvinni. Az általuk megtermelt szőlő reduktív feldolgozásából tiszta és fajtakarakteres borok készülnek. A gyümölcsös jellegű, üde, technológiai borokat részesíti előnyben.
Fehér és rosé újborokat hozott, Irsai Olivért, Sauvignon Blanc-ot, és Kékfrankos Rosét, ami már forgalmi tétel. Valamint Chardonnay-t, Cserszegi Fűszerest, amik tartályminták, és még nincsenek forgalomban, ezenkívül két barik fahordós vörösbort, Kékfrankost, és Cabernet Sauvignont. A vörösborokból a Kékfrankos barik a kedvence, mert megmaradtak a gyümölcsös jegyei, valamint a reduktívakból a Sauvignon Blanc áll legközelebb hozzá, mert egzotikus ízeket lehet előcsalni belőle. Úgymint őszibarack, sárgadinnye, füves, zöldes jelleggel.

Csanádi Bálint
Benyák Zoltán borszakíró/tájborász. Szintén második generáció óta űzi ezt a szakmát.

Bio- és organikus borászattal foglalkozik. Technológiájának lényege, hogy a folyamatokban nincs adalékanyag, a bor magától érik be a spontán, saját élesztőkkel történő erjesztést követően. Főként a Kövidinka, Ezerjó, és a Pozsonyi fehér, valamint Portugéza, és a Kadarka fajtákat részesíti előnyben. Törekvése, hogy az alföldi borok a megfelelő helyükre kerüljenek. Az általa felvonultatott tájborok az adott földrajzi egység terméséből származnak. 

Benyák Zoltán
Minda Gábor kisüzemi borászata, főként technológiai bor forgalmazásával foglalkozik.

Hagyományos szőlőtermesztő családból származik, és számos verseny dobogós helyezésének büszke tulajdonosa. Pálinkáit, valamint borait a legjobbak között jegyzik, de most kézműves borait mutatta be a vendégeknek. A szőlőfajták közül a Rizlingszilvánit részesíti előnyben, és kiemelkedő munkássága, hogy ennek az eltűnőben lévő fajtának az értékeit próbálja megmenteni.
Elmondása szerint, borként is ez a kedvence. Most a bormustrán Rizlingszilvánival, Generosa-val, Cserszegi fűszeressel, ami bodzavirág illatú, Alettával, ami szintén egy illatos bor, Kékfrankos Rosé-val, ami szamóca illatú, és Zweigelttel örvendeztette meg a borrajongó közönséget.

Minda Gábor
Ifj. Hugyi László sommelier/borász aki otthoni kis pincéjében tevékenykedik, 2020-ban 29 évesen a Kecel Város feltörekvő borásza címet nyerte el.

Jelenleg a Vinartis Kft-nek a Nyugat-magyarországi területi képviselője, de szeretné, ha majd egyszer naggyá nőné ki magát a borászata. Főként technológiai borokat készít, most viszont kézműves boraival is meglepte a kóstolókat. A borestre Irsai Olivért, Királyleánykát hozott, valamint Sauvignon Blanc-ot, Merlot, Kékfrankos Rosét, és Cabernet Franc-ot. Az Auróra Cuvée a kedvence, ami egy provence-i jellegű rosé.

Ifj. Hugyi László
Ifj. Herczeg Gábor Her-Ritt Családi Szőlészet és Pincészet ígéretes ifjú keceli borásza, és felesége a saját birtokukról származó kiváló minőségű szőlőből, főleg technológiai borokat készítenek.

Új keletű pincészetükben, eredetileg csemegeszőlőt termesztettek, és három éve kezdtek borászattal foglalkozni. Cserszegi fűszerest, Rajnai Rizlinget, Traminit, Irsai Olivért, Kékfrankos Rosét állítottak ki a kóstolón. Kedvencük a Rajnai Rizling, és az Irsai Olivér, mert ezek sikerültek az idei évben a legjobban, és tiszta ízűek, jó illatúak. Jövőbeni céljuk, minél jobb bort készíteni, és minél jobb áron értékesíteni.

Ifj. Herczeg Gábor és felesége Herczeg-Kiss Lívia

Ennek a szép történelmi helyszínen lebonyolított rendezvénynek fesztivál jelleget kölcsönzött, hogy a pinceágak egyikében a kiállító borászoknak hosszú stand lett felállítva, ami mellett az értő, vagy csak műkedvelő közönség sétálós borkóstolón vehetett részt. Itt mutathatta be minden borász a saját borát a 150 fős vendégseregnek, akik az egyesület logójával ellátott, ajándékba kapott gravírozott poharakból kóstolhatták az idei év reményteli újborait.

A bormustrán 35-40 tétel, főként beaujolais /ejtsd: bozsolé, újbor/ típusú, fehér és rosé bor dominált. Amihez a szervezők frissen sütött ciabattát kínáltak, különböző ízű krémekkel, valamint házi készítésű birsalmasajttal, hogy úgymond jobban csússzon a bor.
Ezt követte a három pinceág egyikében felterített svédasztalos vacsora, amit Badacsonyi Tamás catering /vendéglátó/ szolgáltatása biztosított. A menü az alkalomhoz illő, ízletesen elkészített sült csülök volt, kemencés burgonyával, valamint egy csirkés étel rizzsel, és desszertként somlói galuska.

Hogy teljes legyen a fesztiválhangulat, a szervezők a vendégek zenés szórakoztatásáról is gondoskodtak. Így egy harmadik pinceágban berendezett diszkóban rophatták kifulladásig a táncot, miután eredményesen végigkóstolták a hat borász kellemesen vérpezsdítő újborait.

Az esemény támogatói voltak: Kecel Város Hegyközsége, Imrehegyi Hegyközség.
A rendezvényt Bakos Veronika /Stúdió Bakos/ örökítette meg képekben.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (59 db kép)