A festészet világnapja alkalmából az Erdőtelki Óvoda meghívta ifj. Kunhegyesi Ferenc festőművészt egy kis előadásra, közös alkotásra november 8-án. A rajzos foglalkozást a mesék világa ihlette, melybe örömmel kapcsolódtak be a gyerekek.

 

-Hirdetés-

„Feró a mesék birodalmáról és a gyermeki rajzok fontosságáról beszélt. A mai világban tanítanak rajzolni, pedig a tehetség belülről fakad, a gyermeki ént muszáj hagyni szárnyalni, kibontakozni. Óvodánk kapott egy gyönyörű festményt, mellyel Feró szeretne hozzájárulni a fűtéskorszerűsítéshez az intézmény javára. A festményt licitre fogjuk bocsátani hamarosan. Ezúton is szeretnénk megköszönni a fantasztikus előadást, a rajzos foglalkozást, és hogy kicsit mi is újra gyermeknek érezhettük magunkat” – mesélte Tóth Laura Tünde, szülő.

Ifj. Kunhegyesi Ferenc és az általa felajánlott kép
Megkeresésünkre ifj. Kunhegyesi Ferenc, Prima díjas festő elmondta:

„Hónapokkal ezelőtt megkért engem az egyik édesanya: Laura, hogy menjek el hozzájuk az Erdőtelki Óvodába és közösen rajzoljak a gyerekekkel. Az ilyen felkérésekre mindig szívesen mondok igent, mert nagyon szeretek a gyerekekkel alkotni. Jó lehetőség volt ez arra, hogy egy kicsit az óvodásokkal legyek és a rajzolást megszerettessem velük, illetve azt, hogy ne felejtsenek el rajzolni. Továbbá, hogy az egyik festményem felajánlásával, felhívjuk a figyelmet arra, hogy akik tudják segítsék és támogassák ezt a kis óvodát.

Ezen alkotásom piaci értéke 300.000 Ft, lényegesnek tartom kihangsúlyozni, hiszen itt most pénzgyűjtésről van szó. Aki támogatni szeretné az Erdőtelki Óvoda korszerűsítését, az licitálni tud az általam felajánlott festményre. Értelemszerűen, aki a legtöbbet ígéri az alkotásért, az kapja meg. A legmagasabb licitösszeg pedig az óvoda támogatására megy.

A licitre felajánlott kép
Az alkotás egy vászonra festett olajkép, egy tanulmány, mely egy képsorozat része, egy női portré, Feró stílusában megfestve.

Szeretem azt a fajta tisztaságot, és őszinteséget, amit a gyerekek a rajzolással ki tudnak fejezni. A gyerekeknek még megvan az a fajta ősemlékük, amivel az ember született. Egyik feladatomnak tekintem azt, hogy a gyerekeknél meg tudjam őrizni ezt, és emlékeztessem őket arra, hogy mindezt sose felejtsék el. Nem tanítani megyek közéjük, hanem tanulni. Az őszinteséget próbálom megtanulni tőlük, mely felszabadultság és egyszerűség sokszor az én grafikáimban is visszaköszön. A laikus, a nem hozzáértő egyből a realisztikus ábrázolásmódhoz viszonyítja a művészetet. Vissza kell térnünk egy olyan dimenzióba, amely sokkal archaikusabb. A gyerekek ezt még mindig őrzik. A tematika nálam mindig a mesék világára épül. A belső víziókat próbálom felszínre hozni magamban és másokban is. Konkrét témát most sem határoztam meg. Beszélgettünk a mesékről, azokból inspirálódtunk, a mesék alaptörténetével, a mesehősökkel foglalkoztunk. Volt, aki a rajzolás során eltért a témától, de ez nem is baj, hiszen a mottóm is az, hogy alkossunk szabadon, kötöttségek nélkül.”

Közösen alkottak a gyerekekkel
Kunhegyesi Ferenc másokat is arra biztat, ha tudják, segítsék és támogassák azokat az intézményeket, vagy akár magánembereket is, akiknek szükségük van erre. 

A festményre licitálni, Zahorai kincskereső nyílt facebook csoportjukban lehet december 24-ig. A kiinduló licit 150.000 forint, melynek licitlépcsője 10.000 Ft.
A legmagasabb licit felajánlója kapja majd meg a festményt, aki az óvoda alapítványának számlaszámára kell, hogy elutalja az általa licitre bocsátott összeget. A felajánlást az óvoda energetikai és fűtéskorszerűsítésére fordítják majd a jövő évben. 

Fotók: Erdőtelki Óvoda, Tóth Laura Tünde 

MEGOSZTÁS