Az ország gyermek bábjátékosai találkoztak Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Az amatőr gyermek bábcsoportok az ország különböző pontjairól érkeztek, hogy bemutassák előadásaikat egymásnak és a szakmai zsűrinek. A Magyar Bábjátékos Egyesület és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ együttműködésében november 18-án, második alkalommal rendezték meg a Gyermek Bábjátszók Országos Gálarendezvényét, ahol a keceli Kreatív Kakasok bábcsoportja is színpadra lépett.

A Kreatív Kakasok bábcsoport Petőfi Sándor: János vitéz című költeményének egyik részletét adták elő, saját ötlet alapján. Előadásuk címe: Kukoricza válogatás. A zsűri arany fokozatú oklevélben részesítette a csoportot.
Bábozók: Flaisz Izabella 1.o, Mencsik Ilona 4. o, Salánki Izabella, Simon Jázmin, Turcsán Bertold 5. o, Bakács Bettina és Rácz Kristóf 7. osztályos tanulók.

-Hirdetés-

A Kreatív Kakasok bábcsoportjáról vezetőjük, Szentgyörgyi Erika mesélt.

– Bábcsoportunk tagjai a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola keceli telephelyén működő grafika és festészet tanszakos tanulók. Csoportunkat jómagam, Szentgyörgyi Erika festőművész és rajztanár vezetem.
2011 óta foglalkozunk árnybábbal, minden évben készülünk egy- két előadással, amelyet bemutatunk különböző városi rendezvényeinken és bábversenyeken. Az elmúlt évben megfogalmazódott néhány gyermekben, hogy ők más bábtípusokat is szeretnének kipróbálni az árnybábon kívül. Mi képzőművészettel foglalkozunk így a bábok, a háttér elkészítését tudjuk iskolai időben végezni, maga a bábozást sokszor iskolaidőn kívül önszorgalomból, és a bábok iránti rajongásból tesszük. A bábok és a látvány elkészítését több gyermek is végzi, és szívesen játszanak velük órán, viszont szerepelni már jóval kevesebben vállalkoznak. Ennek ellenére is minden évben el tudjuk készíteni az előadásainkat.

Az elmúlt tanévben árnybáb hátterek látványképeivel foglalkoztunk, innovatív ötleteket találtunk ki, amelyekkel kiselőadásokat készítettünk. A nyári táborunkban pálcás bábokat késztettük, majd létrehoztuk velük a gálaműsoron látott előadásunkat.
Ebben az évben ünnepeljük Petőfi Sándor 200. születési évfordulóját, az iskolánk pedig kiskőrösi, ezért alkalomhoz illően Petőfi Sándor: János Vitéz című költeményének részletét adta elő, saját ötletünknek megfelelő helyzetben.

Előadásainknál mindig fontos a célközönség, szeretnénk, hogy felső tagozatban ne zárkózzanak el a bábozástól, a báb előadások megtekintésétől, ne halljuk mindig azt, hogy a bábozás csak kicsiknek való. Az előadásunk ötletit is a mai stílusnak megfelelően alakítottuk.

Fotók: Aba-Novák Agóra

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira