A Szilveszter Társulat vezetője, Supka Éva immár harmadik éve hirdette meg közösségi oldalán az adventi ablaknyitogatás eseményét december hónapra Kiskőrösön. Az évek során folyamatos újításoknak lehetnek tanúi a lelkes családok, és baráti társaságok.
Supka Éva a főszervező és ötletgazda mesélt a VIRA.HU-nak
Miben más az idei adventi várakozás, mint 3 évvel ezelőtt?

2019-ben jött az ötlet a pandémia idején, amikor nem mehettünk sehová, de nem akartuk, hogy a járvány ellopja az ünnepünket, elvegye tőlünk a karácsonyi várakozás örömét. Szerettem volna szebbé tenni és elvonni a figyelmet az akkor tapasztalt félelemről. Így a társulat tagjaival egyeztetve, és elsőként őket bevonva meghirdettem, hogy aki szeretne, az díszítse ki az ablakát. Akkor még csak este 8-ig lehetett sétálni, a családok eddig látogathatták az adott házakat. Visszagondolva, mintha ezer éve lett volna az a sok szigorítás, mégis milyen boldogan keltünk útra esténként, hogy kicsit kiszakadjunk a kényszerű fogságból.
Tavaly a szabadság mámorában már fokoztuk azzal az ünnepvárást, hogy nemcsak feldíszítettek egy-egy házat a vállalkozó szellemű családok, hanem egy egy kis vendégséget is bevállaltak. Időnként nem is olyan kicsit! Ez már sokkal bensőségesebb volt, nemcsak egy fotó erejéig látogatták a házakat a lelkes „számkeresők”, hanem igazi buli hangulat alakult ki. Volt több ház is, ahol nem este 8-ig, hanem 10-ig ott maradtak a kevésbé fázós adventet ünneplők, és akár még ötvenen, vagy többen is összeverődtek.

Összeszokott társaságok látogatták tavaly is az adventi ablakokat
Ezt idén még tovább lehet fokozni?
-Hirdetés-

Egészen kicsi plusz kerül majd a végére, de ez még szervezés alatt áll. Annyi biztos, hogy az adventi ablakok gyorsan gazdára leltek. Volt, aki már október óta kérdezgeti, hogy mikor lehet idén jelentkezni. Többen már harmadik éve vállalják a vendéglátó szerepét. Az idei terv is ugyanaz. December 1. és 24. között minden nap kiteszem a Facebook oldalamra az aznapi házikót jellemző kis verset. Így megmarad a játékosság és titokzatosság, nemcsak egy utca és házszám jelenik meg. Tényleg az összeszokott baráti társaságok és családok ilyenkor alig várják, hogy kiderüljön, mi az aznapi úti cél. Este 6 órakor nyílik az ablak, a vendégeket pedig idén is kérjük, hogy vigyenek magukkal bögréket, bár a törzstársaság ezt nagyon jól tudja. Sőt, az sem eretnekség, ha egy kis batyus elemózsiával hozzájárulunk a háziak vendégasztalához. A versikék tekintetében annyi változás lesz, hogy egy hétre előre minden vers kikerül a tervezhetőség kedvéért, és természetesen aznap is délelőtt 10 óráig a saját Facebook oldalamon. Fontos, hogy este 6 és 8 óra között lehet a vendégvárásra számítani, nyolc után már csak gyönyörködni. Ezúton is kérem a vendéglátóktól, hogy a saját dátumukat követően minden este világítsák ki az ablakaikat karácsonyig, hiszen nagyon sokan járják végig estéről estére az élő adventi kalendárium helyszíneit.

Supka Évánál tavaly különleges alkalom is volt, Kunhegyesi Feró könyvbemutatóval várta az odalátogatókat
Lehet kíváncsiskodni, hogy idén is az eddigi házakhoz mennek az ablaknyitogatók?

Természetesen vannak állandó helyek, én is minden évben megvendégelem a társaságot, de a Római Katolikus Plébánia és a Petőfi Sándor Művelődési Központ is évek óta vállal egy napot, mint ahogyan Domonyi László polgármester is csapatával a Városháza ablakát díszítik és vendégeket is várnak. Szintén nem kérdés, hogy a Szilveszter Társulat tagjai is tárt karokkal várják majd az odalátogatókat. A többi ablak legyen meglepetés. December elsejétől minden nap lehull a lepel az aznapi ablakról versikék formájában. Reméljük idén is nagy örömmel veszik nyakukba a város utcáit a családok és barátok. Ennek a mozgalomnak valójában ez a célja, a küldetése túl azon, hogy a Megváltó születésére készülünk.

A Szilveszter Társulat néhány tagja: (b-j) Györk Ernő, Hunyadi Edit, Suba Sándor és Kovács Márti
És ha már Szilveszter Társulat, ne felejtsük el, hogy idén is felléptek.

Két év kihagyás után, nagy szeretettel készülünk a Petőfi bicentenárium ünnepére. Ezúttal december 30-án visszük színre a Helység kalapácsát, sok tánccal és zenével. Mindenkit szeretettel hívunk és várunk a délutáni vagy az esti előadásunkra.
Áldott adventi várakozást kívánok mindenkinek igaz szeretettel!

Képek: Supka Éva archív

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS