Kiskőrös idén ünnepli várossá avatásának 50. évfordulóját, mely a szlovákság számára is fontos jubileum, hiszen fél évszázada annak, hogy 1972-ben megalakult a Szlovák klub, mely napjainkban a Kiskőrösi Szlovákok Szervezeteként működik. 

-Hirdetés-

November 26-án a Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében gálaműsor keretében emlékeztek meg a jelentős eseményről, melyen Font Sándor országgyűlési képviselő is részt vett, aki szerint a környező országok számára is példaértékű lehet, ahogy Magyarország az itt élő kisebbségekhez viszonyul. 

A gálaest Domonyi László polgármester köszöntőjével vette kezdetét, aki a hagyományőrzés fontosságát emelte ki. A műsoros est a KEVI Petőfi Sándor Gimnáziuma és Technikuma diákjainak énekével folytatódott, majd az idősebb generáció Barkóczi Jánosné, Hazafi Sándorné és Turán Jánosné szlovák népviseletben, szlovák nyelven köszöntötte az ünneplőket. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Horváth Endre, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke, és Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója is, aki évek óta figyelemmel követi a kiskőrösi szlovák hagyományok ápolását. 

A gálaesten fellépők sorából a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes produkciója sem hiányozhatott, akik isaszegi táncokat adtak elő. A műsorban Suba Sári népdalénekes előadását követően az erdőtelki és szücsi óvodások is színpadra léptek. 

A gálaműsoron sem feledkeztek meg a Petőfi bicentenáriumról. Különleges produkcióval készültek, az érdeklődők szavalatokat hallhattak kínai, magyar és szlovák nyelven. 

Az este során meghallgathatták Szedmák András tárogató-játékát és a régi emlékek fényképes felidézése után a Kiskőrösi Szlovákok Szervezet 50 éves tevékenységéről vetítettek le egy rövid összeállítást, majd a megjelentek személyesen is megköszönték Gmoser Györgyné áldozatos munkáját. A város nevében Domonyi László polgármester, a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes nevében Markó Jánosné és Barkóczi János, míg a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nevében Györk Ernőné köszöntötte a nem olyan régen, 80. születésnapját ünneplő Zsuzsa nénit. A köszöntők sorában volt Dr. Horváth Endre, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke is, aki elmondta, hogy országosan egyedülálló, hogy fél évszázadon át aktív egy szervezet, ami példaértékű. 

Forrás, képek: Kiskőrös TV, Domonyi László facebook oldala 

MEGOSZTÁS
Írta: vira