Megyénk önkéntes tűzoltó egyesületei közül – 2016 januárjában – az orgoványi önkéntesek elsőként szerezték meg az önálló beavatkozásra való jogosultságot, vagyis hogy meghatározott esetekben hivatásos tűzoltók segítsége nélkül, önállóan is felszámoljanak káreseteket. A vonulást vállaló tagoknak – 2015 decemberében végrehajtott rendszerbeállító gyakorlatot követően – minden évben minősítő gyakorlaton kell számot adniuk szakmai tudásukról, felkészültségükről. A gyakorlaton résztvevő tizenhárom orgoványi önkéntes sikeresen teljesítette az idei minősítő gyakorlat tűzoltási és műszaki mentési feladatait.

-Hirdetés-

A feltételezés szerint egy cég telephelyén lévő csarnokban keletkezett tűz – egy bálázógép kigyulladt – a lángok átterjedtek az ott tárolt dolgokra. A dolgozók a tűz észlelését követően értesítették a tűzoltókat, azonban az egyik munkás a sűrű füst miatt nem tudott kijönni az épületből.

A bejelentést követően a megyei műveletirányítás végrehajtotta az orgoványi önállóan beavatkozó önkéntesek riasztását. Kiérkezéskor a tűzoltás vezetője felvette a kapcsolatot a portással – akitől pontos információkat kapott a tűz keletkezésének helyéről, a kimentett személyekről és a csarnokban rekedt egy emberről -, majd felderített és ezt követően meghatározta a szükséges riasztási fokozatot. A tűzoltók védősugár fedezete mellett behatoltak az épületbe, a tűzoltás vezetője mentési csoportot alakított a dolgozó felkutatására és kimentésére, valamint irányította a tűz továbbterjedésének megakadályozását és a tűz oltását. A gyakorlatot a tűzoltók teljes védőfelszerelésben, légzésvédelem használata mellett hajtották végre. Az életmentés és a tűzoltás a feltételezett szituációnak megfelelően történt.

Forrás, további képek: bacs.katasztrofavedelem.hu 

MEGOSZTÁS
Írta: vira