László Attila 2021-ben -szintén az adventi időszakban- a Máltai Szeretetszolgálat soltvadkerti csoportjának szervezésében már járt Soltvadkerten.
Akkor a Katolikus templomban énekelt, illetve azt megelőzően a P21-ben beszélgetett soltvadkerti fiatalokkal gondolatairól, énekes pályájáról.

Idén az ideiglenesen koncertteremmé alakult református templomban Sipos Ajtony Levente lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, és ismertette a koncert menetét.

-Hirdetés-

„Az 1900-as évek elején egy bizonyos Ludwig Roselius cége, a Kaffee Hag kísérleteinek köszönhető a koffeinmentes kávé. Létrejöttét egy családi tragédia hívta életre: Ludwig édesapjának korai halálát a túlzásba vitt kávéfogyasztással indokolták az orvosok, ezért döntött úgy az örökös, hogy a kávé koffeintartalmának csökkentése a vállalati, tudományos kísérletek egy fő tárgya lesz.
A legenda szerint végül egy véletlen baleset által fedezték fel azt, mit is kell tenniük: a tengervízbe esett egy rakománnyi kávé, melynek jelentős részét sikerült kimenekíteni, ám lefőzés után érzékelhetően veszített élénkítő hatásából is.
Ludwig Roselius eljárása ezután a zöld, pörköletlen kávé puszta áztatásával indult, amit később, 1906-ban cége vegyi anyagokat felhasználó eljárással egészített ki.
Ez, a mára már elavult módszer sokat rontott a kávén, hiszen míg a koffein bizonyítottan megelőzi egyes rákos betegségek kialakulását, addig a koffeintartalmat jelentős mértékben csökkentő, az eljárás során is alkalmazott benzolról nem sokkal később kiderült, hogy rákkeltő hatású. Szerencsére ma már más, egészségesebb módszereket használnak a koffeintartalom csökkentésére!

Sipos Ajtony Levente lelkipásztor
Érezzük-e, hogy koffeinmentes egy kávé? Tudományos kísérlet is bizonyította, hogy az igazán jó minőségű koffeinmentes kávé íz világában, aromajegyeiben, illatában nem tér el a koffeinestől.

Mi a különbség a koffeinmentes és a koffeines kávé között? Természetesen az élénkítő hatás. A koffeinmentes kávé koffeintartalma az eljárások során olyan elenyésző lesz, hogy tulajdonképpen nem is kell arra figyelnie mennyit iszik meg belőle naponta.

A koffeinmentes kávé olyan, mint a kávé, de azért mégse az.

Miért mondom ezt? Sajnos sokan vannak, akik a koffeinmentes kávéhoz hasonlóan szeretik a karácsonyt Jézus mentesen. Énekek a fenyőfákról, a hóról, a rénszarvasról, mikulásról, általában szeretetről, békéről, sokaknak csak egy szép hagyomány, evésivás, ajándék, de valahogy az igazi tartalom elveszett.

A karácsony Jézus nélkül olyan, mint a koffeinmentes kávé: íze, színe hasonló, a neve is majdnem, de az éltető és élénkítő hatása össze se hasonlítható! Karácsonyi Jézus mentességének valódi oka az, hogy nem akarjuk, hogy Jézus behatoljon az életünkbe. Hasson ránk, változtasson rajunk. A kis Jézuska jól van a jászolban, de jobb, ha nem száll ki a jászolból.

Kívánom, hogy senkinek ne legyen Jézus mentes a karácsony többet, hanem éljék át milyen az a karácsony, melyben átjárja a gondolatainkat érzéseinket Jézus bibliai tanítása és felfogása.” – Sipos Ajtony Levente lelkipásztor e bevezető beszéde után átadta a mikrofont László Attilának.

László Attila

Attila ízes, jellemzően székelyföldi beszédének nyoma sincs az éneklésében, de mindig mosolyra fakasztotta a közönséget azzal, hogy dalai között beszél is.
Megszólította, sőt közös éneklésre buzdította őket.
Gyönyörű dalokkal ajándékozta meg az ünnepvárókat, melyek nem csak a karácsonyról szóltak.

„December 16-án, pénteken este előadott dalai és annak hangzása a templomban, azt gondolom mindenki lelkében emelte az ünnepi hangulat fényét. Az idén a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatunk célja az Egyesített Szociális Intézmény, valamint a Református Idősek Otthona lakóinak és klubtagjainak olyan kulturális programok szervezése, ahol neves, ismert előadók ajándékozzák meg őket műsorukkal. A pályázatban Hűvösvölgyi Ildikó és Kautzky Armand előadó estjére, László Attila adventi műsorára, valamint Oszvald Marika operett előadására pályáztunk, melyből a megnyert összeg segítségével az első kettőt tudtuk megvalósítani. Természetesen számunkra az így nyert támogatás is nagy öröm és bízunk abban, hogy városunk idős lakossága is gazdagodik lelkiekben a műsorok által.
Az igazi ajándék az, melyet jó szívvel, szeretettel adunk, amibe oda tudjuk illeszteni saját érzéseinket és ez által kapocs lesz két ember között!”
– számolt be hírportálunknak Ritter Andrea szervező.

Soltvadkert Város Önkormányzat Egyesített Szociális Intézményének vezetője, Ritter Andrea köszönte meg László Attilának a koncertet

A szervezők ezúton is szeretnének áldott, szép karácsonyt kívánni mindenkinek, és kérik, ha arra lehetőségük van, akkor támogassák mindazokat, akikkel az Egyesített Szociális Intézmény kapcsolatban áll, és akiknek a sorsa a gazdasági válság okán a jövőben még bizonytalanabbá válik.

A koncert utáni vendéglátás a Református Egyház, a Soltvadkerti Német Nemzetiségi Önkormányzat, és Soltvadkert Város Önkormányzat Egyesített Szociális Intézményének közös összefogásával valósult meg.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (96 db kép)
MEGOSZTÁS