Petriné Bugán Barbara, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Tázlári Tagintézmény igazgatója számolt be a családias intézmény mindennapjairól.
Petriné Bugán Barbara
Milyen programok, események valósultak meg az idei tanév első felében intézményi szinten?

Katolikus intézményként nagy hangsúlyt fektetünk az egyházi ünnepekre és tanulóink lelki nevelésére. Kihasználjuk a kis létszámú iskola előnyeit: a differenciálásra, egyéni fejlesztésekre, tehetséggondozásra több energia, idő van, a nyugodt, békés légkör pedig ezeket csak erősíti. Itt minden gyermek és dolgozó egy nagy családot alkot, így a programjainkat is legtöbbször közösen szervezzük.
Ebben a tanévben kiemelt célunk volt a tagóvodánkkal való szorosabb kapcsolat, így a szeptemberi terményáldást, az októberi gyaloglónapunkat és a novemberi Márton-napi ünnepséget és felvonulást is közösen valósítottuk meg.

-Hirdetés-

Idén rendhagyó módon ősszel tartottuk meg az SZMK szervezésében a jótékonysági bálunkat, ami egy nagyon sikeres, jó hangulatú rendezvény volt, és a támogatóknak köszönhetően jelentős összeg gyűlt össze óvodásaink, tanulóink szabadidős programjaihoz.

Kapcsolódó cikk
A retró-mesék jegyében szülők-nevelők nosztalgia bált tartottak Tázláron
A retró-mesék jegyében szülők-nevelők nosztalgia bált tartottak Tázláron
A Tázlári II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda jótékonysági bálját a Szülői Munkaközösség lelkes szervezésében idén rendhagyó módon...

December az elcsendesedés hónapja intézményünkben, hiszen Jézus Krisztus születésére várakozunk, a megható péntek reggeli gyertyagyújtásokkal, Angyalbatyu csomagok gyűjtésével, Mikulás-várással, a lelki nap programjaival. Már hagyománnyá vált iskolánkban, hogy egyik reggelen rorate hajnali 6 órai misére hívjuk a gyerekeket, és aki eljön, egy jó hangulatú közös reggelin vehet részt. Ennek a programunknak is nagy sikere van, nem csak a katolikus diákjaink körében!

Szeretném kiemelni a szülők, a Szülői Munkaközösség munkáját, az ő segítségük, támogatásuk nélkül nem működne ilyen jól az intézmény!

Milyen események, tematikus hetek valósultak meg az első félévben?

Alsóbb évfolyamok (1-5.o.) több alkalommal is jártak Kiskunhalason színházi előadáson, a német nemzetiségi osztályok Hajóson ismerkedtek a német hagyományokkal. Kiemelten sok érdekes délutáni foglalkozást szerveztünk osztályszinten a szülők bevonásával: diószedés, közös sütés, időseknél falevél összegyűjtése, kézműveskedés.

A 8. osztály Zánkán volt 3 napos kiránduláson az ,,Őszi Erzsébet osztálykirándulás” keretében.

Iskolai énekkarunk minden települési rendezvényen fellépett nagy sikerrel, Péli Ottóné tanárnő vezetésével.

Hány diákkal kezdték a 2022/2023-as tanévet?

A tanévet 113 tanulóval kezdtük meg, tagóvodánkba 64 kisgyermek jár. Elsőseink vannak a legtöbben, 23 fő, idén 16 nyolcadikos diák fog az iskolából elballagni.

Intézményükbe érkeztek-e új tanárok az idei tanév első felében?

Korsós Marietta kiskőrösi tanárnő szeptember óta tanítja nálunk a német nyelvet és a nemzetiségi német nyelvet. Kedvességével, gyermekszeretetével könnyen beilleszkedett a 18 fős kiváló szakmai tudással rendelkező, innovatív, összetartó tanári karba.

Ettől a tanévtől kezdve lehetőségünk adódott a fenntartónak köszönhetően pedagógiai asszisztens munkakör betöltésére, Fábián Zoltánné teljes munkaidőben látja el ezt a feladatot.

A katolikus hitoktatást ebben a tanévben 1-3. évfolyamon Mártáné Czékus Györgyi óraadó pedagógus, 4-5.osztályokban Pecsmán Viktor soltvadkerti káplán atya, és 6-8. osztályokban Kapás Mihály pálmonostorai plébános látja el, aki az iskolalelkészünk is.

Tagóvodánk lelkes, új vezetője, Szabó Anett Kecelről érkezett, aki több éves tanítói és óvónői tapasztalatával irányítja az óvodai munkát.

Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el az elmúlt hónapokban, amiért büszkék rájuk?

Kiemelkedő sikereket elérő tanulónk Bán Bíborka 8. osztályos diák, aki a katolikus egyházmegyei matematika versenyen 2. helyezést, a Birkózás Diákolimpia országos döntőjében pedig 3. helyezést ért el.
Az Asztalitenisz Diákolimpián megyei 2. helyezést ért el fiúcsapatunk.
Körzeti szavalóversenyen Péli Viola 8. osztályos és Szél Dóra 1. osztályos tanulónk ért el sikereket.

Milyen pályázatokat nyertek, és mik valósultak meg annak köszönhetően?

Idén zártunk le két Nemzeti Tehetség Program Pályázatot, egy művészeti nevelésre (tánc) és egy természettudományi tehetséggondozásra (kémia) irányuló programot, melyek az előző tanévben valósultak meg.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás?

Három évvel ezelőtt teljes körű energetikai felújítás történt, ma már egy megszépült, korszerű, modern épületben folyik az oktatás. Az átlagosnál nagyobb iskolaudvarunk folyamatos fejlesztésre szorul, így került idén ősszel a már meglévő multifunkcionális sportpályánk mellé egy bekerített focipálya is.

Milyen terveik vannak a jövő évre (a tanév második felére)?

A következő félév kihívásai elé is bátran nézünk, a sok bizonytalanság ellenére is tele vagyunk tervekkel. Szeretnénk az iskolaudvarba fákat ültetni, újabb tehetséggondozó szakköröket beindítani, pályázati lehetőségeket felkutatni. Tavasszal Erdélybe utaznak hetedikeseink, és a szokásos nyári zánkai és napközis táborainkat is szeretnénk megszervezni.

Képek: II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Tázlári Tagintézmény archív

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS