Élménnyel teli hónapok vannak az imrehegyi óvodások mögött. Ledenyák Klára, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Imrehegyi Tagintézmény tagóvoda-vezetője engedett bepillantást a kis létszámmal működő intézmény mindennapjaiba.
Milyen programok, események valósultak meg a 2022/2023-as nevelési év első felében?

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Imrehegyi Tagintézmény Tagóvodájában a 2022/23-as nevelési évet szeptember 1-jén tanévnyitó szentmisével kezdtük meg.
Az ősz folyamán számos programban volt részünk. Szeptemberben szüreteltünk egy helyi szőlősgazdánál. A gyermekek kis vödrökbe szedték a szőlőt, amiből mindenki aztán haza is vihetett. A többit lebogyóztuk és préseléssel mustot készítettünk belőle.
A keceli piacra is ellátogattunk a nagyobb gyermekekkel busszal, ahol friss zöldségeket vásároltak, melyeket az óvodában közösen fogyasztottunk el.
Részt vettünk könyvtári foglalkozáson, ahol mesét hallhattunk. Ez jó alkalom volt arra, hogy az új gyermekek is megismerkedjenek a könyvtárral.

Az idei nevelési évtől kezdve a közös havi szentmisék mellett a gyermekek Emese néni és Szabolcs atya vezetésével havi áhítatokon vehetnek részt az óvodában.
-Hirdetés-

A Népmese napja alkalmából szeptember 30-án az Aranyszőrű bárány című mesét nézhették meg a gyerekek Kecelen a Művelődési Házban.
Az ezt követő héten, pedig a Buta kisegér című bábelőadást láthatták az imrehegyi könyvtárban az óvodás és az iskolás gyermekek a Liliom bábcsoport (imrehegyi óvoda dolgozói és Molnár Ferenc könyvtáros) előadásában.

A Liliom bábcsoport tagjai (imrehegyi óvoda dolgozói és Molnár Ferenc könyvtáros)

Október 4-én az Állatok világnapja alkalmából a Ruca várba, a Kiskunhalasi Díszmadár és Kisállatparkba látogattunk el. A kiránduláson a gyermekek sok különleges szárnyas és négylábú állattal találkozhattak, sőt meg is etethették őket. Azután kedvükre játszhattak a park területén lévő játszótéren hazaindulásig.

Kapcsolódó cikk
A Ruca várba látogattak el az imrehegyi óvodások az Állatok világnapján
A Ruca várba látogattak el az imrehegyi óvodások az Állatok világnapján
Az Állatok világnapja alkalmából október 4-én a Ruca várba, a Kiskunhalasi Díszmadár– és Kisállatparkba, Ternyik Noémi Rekettye pusztai birtokára tettünk...

Október 11-én tartottuk meg az idei Terménybálunkat, melyen mindkét csoport kis műsorral kedveskedett a vendégeknek, majd táncos mulatság vette kezdetét. Minden részvevő megkóstolhatta az óvodások által készített gyümölcssalátát és a sült krumplit. Ezt követően különféle terményekkel (dió, gesztenye, kukorica) ügyességi játékokat játszottunk.

Szent Imre nap (november 5.) imrehegyi templomunk búcsúja. Az óvodások november 6 -án ünnepi szentmisén vehettek részt az imrehegyi Szent Imre templomban, megemlékezve a névadójáról és településünk védőszentjéről. Óvodásaink verssel és dallal emlékeztek meg Szent Imre hercegről.

Kapcsolódó cikk
Szent Imre-napi búcsút tartottak a templomban
Szent Imre-napi búcsút tartottak a templomban
Szent Imre-napi szentmise és búcsú került megrendezésre az imrehegyi Szent Imre templomban november 6-án, vasárnap. Már hagyományként számolhatunk be róla,...

Szent Márton-napi lámpás felvonulásunk november 10-én került közös megrendezésre az iskolával. Az óvoda elől indultunk a gyerekekkel és szüleikkel égő mécsesekkel a kezünkben Márton napi dalokat énekelve, a templomba az iskolások előadásában Szent Márton legendáját tekinthettük meg. Ezt követően az iskola udvarán zsíros kenyér, meleg tea és tábortűz várt minket.

Szent Márton-napi lámpás felvonulás

Szent Erzsébetről a november 17. napján emlékeztünk meg, a reggeli áhítat keretében, amikor Fekete Szabolcs atya intézményünk lelkésze megszentelte a gyermekek által sütött kenyeret, melyet utána közösen fogyasztottunk el.

Erzsébet-napi kenyérszentelés az óvodában

Az adventi időszak különösen fontos az óvoda életében. A gyermekeket igyekeztünk lelkiekben is felkészíteni a kis Jézus születésének ünnepére. A jó cselekedetek gyűjtése mellett a gyermekekkel közösen készítettük el mindkét csoport adventi koszorúját, közösen vetettük el Luca napján a búzát, és közösen készítettük el a mézeskalácsot.

A dolgozók különféle karácsonyi díszeket, adventi koszorúkat készítettek, melyeket a szülők Adventi vásárunkon megvásárolhattak, ezzel támogatva óvodánkat, melyre november 28-án került sor. Ennek keretében az óvodánk bekapcsolódott a már hagyománynak számító Adventi Ablaknyitogató programsorozatba. Ez az esemény 17 órakor kezdődött az óvodában. Minden család készíthetett magának adventi koszorút, melyet Fekete Szabolcs atya megáldott, ezután a nagycsoportos gyermekek ünnepi műsorral kedveskedtek a jelenlévő vendégeinknek. Az est folytatásaként az ablak ünnepi díszbe borult, majd közös beszélgetés, teázás és sütemények elfogyasztásával zárult.

Adventi koszorú készítés
A Mikulás december 6-án látogatott el hozzánk, aki megajándékozta a gyerekeket, ők pedig viszonzásul lelkesen énekeltek, verset mondtak neki.

Advent harmadik vasárnapján óvodánkat érte a megtiszteltetés, hogy a község adventi koszorúján a harmadik, az öröm jelképes gyertyalángját meggyújthattuk. Ez alkalomból a gyerekekkel verssel és közös dallal  készültünk.

Karácsonyi ünnepségünket december 19-én meghitt keretek között tartottuk az óvodában. A karácsonyfa alá sok szép új játék került. Ezúton is köszönjük a Gyermekekért Alapítványnak az Örökbe fogadóink (Örökbe Fogadok egy Ovit Mozgalom által) Duna House Sales/Support Osztálynak (külön köszönet Batiz Szintiának, aki lekoordinálta, hogy a csomagok célba értek), akik ez alkalommal mikulás csomagokkal, ruhákkal, cipőkkel, könyvekkel, játékokkal és tartós élelmiszerekkel ajándékozták meg az intézményünkbe járó gyermekeket, és az óvodánkat.
A falu által szervezett Mindenki Karácsonya ünnepségen a Maci-csoportos gyermekkel vettünk részt, ahol Luca-napi hagyományokat elevenítettünk fel.

Az évet tehát sok élménnyel, ajándékkal és örömteli érzéssel tudtuk lezárni a jó Isten áldásával és segítségével.
Hány gyermekkel kezdték a 2022/2023-as nevelési évet?

Az idei nevelési évet szeptemberben 34 kisgyermekkel kezdtük meg. A Katica és a Maci csoport egyaránt 17 fős gyermeklétszámmal indult, 9 új gyermekkel gyarapodott a kiscsoport.

Intézményükbe érkeztek-e új dolgozók az idei nevelési év első felében?

Egy új kolléganővel bővült kollektívánk, Bozó Andreával, aki a Maci csoportban foglalkozik a gyermekekkel pedagógiai asszisztensként.

Az intézmény adventi ablaka
Milyen pályázatokat nyertek, és mik valósultak meg annak köszönhetően?

Pályáztunk a meghirdetett „Okosóvoda” programra, ahol pozitív elbírálásban részesültünk. Ezáltal lesz lehetőségünk egy honlapot működtetni, ahol óvodánkkal kapcsolatos információkat, tudnivalókat, és aktuális híreket közölhetünk a szülőkkel, és az óvodánk iránt érdeklődőkkel.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás?

Óvodánkban a nyár folyamán kisebb-nagyobb beruházások valósultak meg: tetőfelújításra került sor az épület belső, udvar felőli részén, és új polcos szekrénnyel gazdagodott mindkét csoportszobánk, valamint mosogatógép lett beszerelve a konyhába, mely nagy segítségül szolgál a dajka nénik munkájában.

Az örökbefogadók ez alkalommal Mikulás csomagokkal, ruhákkal, cipőkkel, könyvekkel, játékokkal és tartós élelmiszerekkel ajándékozták meg az intézménybe járó gyermekeket és az óvodát
Milyen terveik vannak a jövő évre (a nevelési év második felére)?

Folyamatosan figyeljük és részt veszünk pályázatokon, amely a mi lehetőségeinket nem lépik túl. A fenntarthatóság elvét követve intézményünkben már óvodás kortól a szemetet szelektíven gyűjtjük. Igyekszünk a mindennapokban a hulladékokat újrahasznosítani a játékos tevékenységekben. Terveink között szerepel a Zöld Óvoda országos hálózathoz, programhoz való csatlakozás, melyhez már folyamatosan készítjük elő intézményünket, hogy a kritériumoknak megfeleljünk, valamint a Madárbarát kert programhoz való csatlakozás. A szülőkkel közösen szeretnénk egy mezítlábas ösvényt, valamint egy különböző formájú aszfalt festéssel kialakított területet létrehozni.
Természetesen a Munkatervünk aktuális programjait is szem előtt tartjuk és igyekszünk színvonalasan megvalósítani azokat (Farsang, Víz világnapja, Nagyböjt-Húsvét, Föld Napja, Madarak és Fák Napja, Anyák Napja, Gyereknap, és kirándulás).

 

Képek: II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Imrehegyi Tagintézmény Tagóvoda archív

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS