Nagy öröm volt számomra, hogy 2022. januári statisztika szerint Császártöltés lakossága 13 fővel emelkedett. Jó érzés az is, hogy az országos média érdeklődését is sikerült több alkalommal felkelteni és eljöttek a falu rendezvényeire. A Sváb Ételek Fesztiválja egyre több érdeklődőt vonz, valamint a Császártöltési Pincesorok Egyesület szervezésében a nyitott pincék szintén országos hírnévre tett szert. Fontos, hogy megismerjék Császártöltés nevét, szívesen jöjjenek a vendégek, akik itt szállást foglalnak, itt étkeznek, tehát a helyi vállalkozásokat segítik. Visszatekintve a 2022-es évre terveinket sikerült megvalósítani – mondta Takácsné Stalter Judit, Császártöltés polgármestere.
Mely 2022-es, a települést érintő fejlesztéseket emelne ki, amik megvalósultak, vagy folyamatban vannak?

-Több nyertes pályázatunk volt 2022-ben. Kiemelkedő a TOP Polgármesteri Hivatal energetikai pályázata, melyen 120 millió forintot nyertünk. 8 éve folyamatosan valósulnak meg a nyertes TOP pályázatok Császártöltésen. Kiváló koordinálás jellemezte a ezeket a pályázatokat, gyors reagálás és segítség érkezett mindez idő alatt Rideg Lászlótól, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökétől. Nagy segítség volt ez a falu számára. Lényegében Császártöltés középületeinek nagyrészt felújítottuk a TOP pályázatokból, és most legutóbb a Polgármesteri Hivatalt, melynek átadásán Gulyás Gergely miniszter úr is részt vett.

Kapcsolódó cikk
Császártöltés “kis település nagy álmokkal”
Császártöltés “kis település nagy álmokkal”
Ha a helyi közösségek megmaradnak, megerősödnek, akkor az ország is erős lesz – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter november 10-én,...
-Hirdetés-

A Miniszterelnökség támogatásával sikerült megvásárolnunk egy 100 éves épületet, melyben a Sváb Kutatási Központot szeretnénk létrehozni. A koncepció megvan, a tervekkel rendelkezünk, remélem idővel sikerül kormányzati támogatást kapnunk a megvalósításához.

Visszatérve a pályázatokhoz, a Magyar Falu Program keretében több nyertes pályázatunk van: vízelvezető árok felújítása 19.941.047 Ft támogatást kaptunk. Az Öreg temetőben urnafalat építettünk, 5.999.999 forint összeget nyertünk erre. Járdafelújításra nyertünk 9.999.967 forintot, a Hungarikum pályázatban 2.800.000 forintot, és a szociális tűzifára is nyertünk 2.661.285 forintot, amelyből 72 főnek 1,8m3/fő tűzifát tudunk adni. Nagy segítséget kaptunk Bányai Gábor országgyűlési képviselőtől, aki minden kérésünkben azonnal segített. A pályázatok megírásánál figyelembe vettük az anyagi lehetőségeinket, hiszen mindegyikhez önrészt is kellett hozzátennünk, és természetesen mindemellett a falu működését is biztosítanunk kellett.

Császártöltésen több utcában is megújultak a járdák
Az energia és a gázárak emelkedése miatt kellett-e megszorító intézkedéseket hozzanak a településen?

-A józan ész határán belül hoztuk meg az intézkedéseket, hiszen az óvodában és az Idősek Otthonában nem tudunk a 22 °C fokból visszavenni.
Viszont az adventi világítással most visszafogottak voltunk, hiszen ez a közvilágítás terhére megy és nem kevés összeget emészt fel. Koncentrálunk a bajbajutottakra és ha szükséges, inkább nekik segítünk. Viszont a falu népe összefogott, és sok adventi ablak volt a faluban, tehát nem maradtunk teljesen ünnepi világítás nélkül.

A lakosok nem hagyták ünnepi díszkivilágítás nélkül a falut

Az iskolában a folyosókat nem fűtjük. Visszavettük a fűtést a Polgármesteri Hivatalban, az önkormányzati dolgozók helységeiben. A Könyvtárban és a Teleházban részleges nyitva tartás van és fűtéskorlátozás. Az uszodát novemberben még tudtuk működtetni, mert a kalocsai vízilabdások itt tartották az edzéseiket, így a költségekben osztoztunk. Felajánlottuk a szomszédos településeknek is a lehetőséget az úszásoktatásra, ha lesz jelentkező, továbbra is működtetni tudjuk az uszodát.

Összességében nagyon visszafogottan és tudatosan éljük meg a mindennapjainkat, hogy a gáz és áramszámlák megérkezésekor ne érjen meglepetés minket. Mindemellett minden hónapban ellenőrizzük a fogyasztásokat az intézményekben.

Jelenleg mi jellemzi a település pénzügyi helyzetét?  

Tudatosan gazdálkodunk, döntéseinknél figyelembe vesszük a lehetőségeinket. Mint ahogy előbb mondtam, annyit pályáztunk, amennyihez biztonságosan biztosítani tudtuk az önrészt. Sajnos tartalékkal nem rendelkezünk, de adósságunk sincs. Sok tervünk van, de nem vagyunk türelmetlenek. Fontos, hogy továbbra is fenntartsuk a falu stabil pénzügyi helyzetét, és működtetni tudjuk, a kötelező feladatainkat el tudjuk látni. A megemelkedett energiaárak miatt most nagy kihívás előtt állunk, bármennyire is takarékoskodunk, nehéz év elé nézünk. A 2022-es évben is a Képviselő-testület biztosítani tudta azokat a feltételeket, amellyel működőképes volt a falu.

Gulyás Gergely miniszter úr Császártöltésen tartott egy rövid tájékoztatót a térség polgármestereinek. (b-j) Rideg László, Gulyás Gergely, Bányai Gábor
Milyen fejlesztési tervek vannak a jövőre nézve?

Gulyás Gergely miniszter úr Császártöltésen tartott egy rövid tájékoztatót a térség polgármestereinek. A 2023-as év a visszafogottság éve lesz, ezzel tudnám legjobban jellemezni a szavait. Az elmúlt években dőzsöltünk a pályázatokban, most egy kicsit visszafogottabban kell megélnünk az előttünk álló évet. Azonban miniszter úr biztatott is, mert reményét fejezte ki, hogy  a 2024-es évre visszatérhetünk a megszokott régi kerékvágásba.

Képek: Császártöltés ma Facebook-oldal

MEGOSZTÁS