A jelen és a múlt találkozott december 30-án pénteken a kiskőrösi művelődési központ színháztermében a Szilveszter Társulat idei óévbúcsúztató előadásán. Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című elbeszélő hőskölteményének fergeteges átiratát, „A helység kalapácsa, avagy kétszáz éve köztetek járok” címmel láthattuk. A darab az első perctől az utolsóig remekbe szabottnak bizonyult, köszönhető ez Supka Éva rendezésének és a társulatnak, akiknek produkciójához kiválóan illeszkedett a Kóborzengő Zenekar és a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes pergő ritmusú előadása – olvasható Kiskőrös város facebook oldalá-n. 
 
Az eseményen a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes is fellépett
A Kóborzengő Zenekar
 
Petőfi költemények is elhangzottak, megzenésített verseit is hallhattuk. A helység kalapácsa Petőfi Sándor első könyve volt. Bár az eredeti mű történetét mindenki ismeri, aznap este igencsak poénokkal és humorral tűzdelt, rekeszizmokat nem kímélő áthangolódás történt. A vezérfonal megmaradt: Szemérmetes Erzsók (Supka Éva) ötvenötéves bájai körül legyeskedik Fejenagy, a kovács, vagy mint ahogy őt a nép költőileg elnevezett: a helység kalapácsa (Répási Imre), valamint a kántor, a gyámoltalan lelkületű, lágyszívű egyházfi (Szeg János), akik még egy kocsmai verekedést is kirobbantottak a dúskeblű amazon kegyeiért versengve. A darabba keveredett Rózsa Sándor (Szappanos Tamás) is betyárjaival (Takáts Géza és Kiss Gábor). Igazán vidám, komikus falusi eposzt élvezhettünk az első perctől az utolsóig. Köszönjük.
További szereplők: pap: Györk Ernő, Bagarja: Suba Sándor, Harangláb: Bobek Tamás, Csepű Palkó: Kiss Bence, amazon természetű Márta: Hunyadi Edit, bíró: Polgár Tamás, kisbíró: Bácsi Csaba, szomszédasszony: Bácsiné Raffay Melinda, Piros: Sinkó Natália, lányok: Kovács Márta, Loványi Csilla.
 
 
Megható perceket élhettünk át a szünet előtt, hiszen a társulat tagjai virágcsokorral köszöntötték néhai Szemkeő Péter, a szilveszteri darabok egykori állandó szereplőjének özvegyét, Hajnalka nénit.
 
Hajnalka néninek Szeg János adta át a virágcsokrot
Domonyi László polgármester a színpadon, a zárókép alkalmával mondott köszönetet a szereplőknek, s kiemelten Supka Éva rendezőnek. A város első embere mindkét oldalán állt Petőfi Sándor egy-egy megszemélyesítője, Bánföldi Szilárd színművész, valamint Csővári Zsombor alakításában.
 
b-j: Csővári Zsombor, Domonyi László, Bánföldi Szilárd
Megtisztelte jelenlétével az előadást Font Sándor országgyűlési képviselő, Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Balogh Ákos, a Petőfi Kulturális Ügynökség képviseletében.
 
Megtisztelte jelenlétével az előadást Font Sándor, Rideg László, valamint Balogh Ákos is
Mi kiskőrösiek pedig nem csak hisszük, hanem tudjuk is, hogy költőóriásunk elégedetten szemlélte az égiek közül darabja modernkori színpadi változatát.
 
Akik lemaradtak volna a két teltházas előadásról, azok se szomorkodjanak, hiszen január 7-én, szombaton este 18 órakor ismét láthatják a darabot.
 
A Szilveszter Társulat tagjai, a Kóborzengő Zenekarral együtt a Petőfi Sándor Művelődési Központ színpadán
 
A szünetben a nézők a Szentpéteri Borház borait kóstolhatták meg, miközben az elmúlt évek előadásainak képeken megörökített pillanataiból tekintettek meg egy kiállítást Subáné Kiss Krisztina fotósnak köszönhetően.
 
Subáné Kiss Krisztina fotósnak köszönhetően igazi időutazásban lehetett része a közönségnek
 
 
Forrás, további képek: Kiskőrös város facebook oldala 
 
 
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS
Írta: vira