Kapás Zoltánné, az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola intézményvezetője mesélt hírportálunknak a 2022/23-as tanév első felében történt eseményekről, új dolgozók érkezéséről, és a második félév terveiről.
Milyen programok, események valósultak meg a 2022/23-as tanév első felében intézményi szinten?

Intézményünk számos tanórai és tanórán kívüli programot szervezett diákjainak.

  • Szeptemberben a Petőfi-emlékév keretében útnak indult Petőfi-busz harmadik állomása Izsák volt. Ezt a felső tagozatos gyerekek látogatták, az alsósoknak a városi könyvtárral közösen rendeztünk programokat az olvasás és mese világnapja alkalmából.
A házi Petőfi-versenyre készült szülőházmakettek
  • Októberben méltó ünnepi műsorokkal emlékeztünk meg a szabadságért küzdő elődeinkről. Szerveztünk bábszínházi látogatást, kisállatok bemutatkozóját, papírgyűjtést és környezetvédelemmel kapcsolatos megmozdulásokat.
  • Novemberben nyílt hét keretében tanítási órákon fogadtuk az érdeklődő szülőket, akik így megismerkedhettek a napi munkánkkal, láthatták gyermekeiket a nevelő-oktató munka során.
  • Decemberben a kisebbek és a nagyobbak is várták a Mikulást, a karácsonyi ünnepekre pedig ajándékot és mézeskalácsot készítettek. Az adventi időszakban iskolánkban hagyomány, hogy az alsó tagozatos évfolyamok egy-egy gyertyagyújtásra műsorral készülnek, mellyel elősegítik a karácsonyi hangulat megteremtését.
A 3. évfolyam az adventi gyertyagyújtás után
-Hirdetés-

A jótékonykodásra, a Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Mesedoktorok “Szeretetcsoki” csokoládégyűjtő akciójára hívta fel a figyelmet a 6.b osztály csokigyűjtéssel és egy flash mobbal.
Az intézményben tanuló zeneiskolások pedig hangversenyen mutatták meg a szülőknek, vendégeknek zenei tudásukat, tehetségüket.

Milyen események, tematikus hetek valósultak meg az első félévben osztály/csoport szinten?

A nyelvek délutánját az idén szervezték meg először a nyelvi munkaközösség pedagógusai több kolléga bevonásával, a gyerekek nagy örömére. A program keretében játékos feladatokat oldottak meg az idegen nyelvek iránt érdeklődő diákok.
Két negyedikes osztály Kecskeméten KRESZ-SZAFARI közlekedésbiztonsági akadályversenyen vett rész, ahonnan az eredményes szereplésért kapott rengeteg ajándékkal tértek haza.

Az izsáki tanulók Kecskeméten, a KRESZ-SZAFARI közlekedésbiztonsági akadályversenyen

Szintén egy negyedikes osztályunk járt a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely múzeumpedagógiai foglakozásán.

Múzeumpedagógiai foglakozáson ismerkedtek Petőfi korában használt íróeszközökkel a 4.a osztály tanulók

Az ősszel folyamatosan szerveztünk pályaválasztást segítő programokat is a nyolcadikos diákjainknak.
A harmadik évfolyam erdei iskoláját támogató jótékonysági programokat a szülőkkel együtt valósítottuk meg.
Az osztályok játék- és mozidélutánokat, osztálybulikat tartottak.

Közlekedési vetélkedő a napköziben
Hány diákkal kezdték meg a 2022/23-as tanévet?

Az elmúlt években a tanulói létszámban nagy változás nem történt, az idei tanévet 22 osztállyal és 439 fővel kezdtük meg, amelyből 238 alsó és 201 felső tagozatos gyermek.

Intézményükbe érkeztek-e új tanárok az elmúlt hónapokban?

Nyár végén kezdte meg nálunk a munkát egy tanító és egy informatika-matematika szakos tanár, illetve az ősszel érkezett egy napközis tanító is. A jogszabályok lehetővé tették ,hogy nyugdíjas pedagógusok főállásban dolgozzanak, így két teljes állású és két óraadó nyugdíjas kolléga segíti munkánkat. Ennek köszönhetően a szakos ellátottságot teljes mértékben tudtuk biztosítani.

Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el az első félévben, amiért büszkék rájuk?

Az első félévben elsősorban még a házi versenyek lebonyolítására került sor, ezután indulnak a járási és tankerületi versenyek. Az eddigiek közül a kecskeméti gimnáziumok által meghirdetett angol és német nyelvi versenyeken jutottak tovább tanulóink a második fordulóba, illetve a Kiskőrösön megrendezett járási „Ki mit tud Petőfiről?” vetélkedőt iskolánk csapata nyerte meg.

A járási „Ki mit tud Petőfiről?” vetélkedő izsáki csapata
Kapcsolódó cikk
Petőfi verseny a Bem iskolában
Petőfi verseny a Bem iskolában
A Petőfi 200 emlékév nem telhet el Petőfi Sándorral kapcsolatos verseny nélkül Kiskőrösön. A Kiskőrösi ifjak csapata szorgoskodik a versenyen...
Milyen pályázatokat nyertek, és mik valósultak meg annak köszönhetően?

Most nagyobb pályázatban az intézmény nem vesz részt. Néhány kisebb azonban sikeresen működik, közülük is kiemelném az ,,Egy sima, egy fordított” érzékenyítő foglalkozásokat, melyet a LEGO Alapítvány támogatásával az alsó tagozatos osztályoknál valósítunk meg. A pályázatban 6 csomag legókészletet nyertünk. Ezeknek a foglalkozásoknak célja az inkluzív, befogadó szemlélet kialakítása, annak elfogadása, hogy az ép és a fogyatékossággal élő gyerekek lehetnek barátok, játszhatnak együtt, sőt akár tanulhatnak is együtt. Ehhez viszont arra van szükség, hogy jobban megismerjék egymást. A gyerekek a foglalkozások során legózás közben a mozgássérült, látássérült, értelmi fogyatékos és beszédfogyatékos gyermekek élethelyzetével, napjaival ismerkedhetnek meg, gyűjthetnek tapasztalatokat.

Az ,,Egy sima, egy fordított” érzékenyítő foglalkozáson
Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás a 2022-es évben?

Mivel 2017-ben intézményünk kormányzati finanszírozásból új épületbe költözött, eszközellátottságunk pedig a korábbi pályázatoknak és a folyamatos beszerzéseknek köszönhetően jó, ezért nálunk felújításra, fejlesztésre nem volt szükség. Azért igyekszünk a mindennapjainkat segítő, kényelmesebbé tevő beszerzéseket megvalósítani, így került sor az udvari meglévő játékok mellé kerti kiülő padokat beszerezni, amelyeket szünetekben elsősorban a felsős tanulók, délután pedig az alsósok használnak beszélgetésre, játékra. Szintén az udvaron található a gyerekek által festett „barátságpad”, amely azokat a tanulókat várja, akik egyedül érzik magukat, de szívesen játszanának valakivel a szünetben.

A barátságpadot festő gyerekek és rajztanáruk
Milyen terveik vannak a 2023-ra (a tanév második felére)?

A napi feladatok mellett igyekszünk a munkatervünkben megfogalmazott programokat megvalósítani, így a házi, járási, tankerületi tanulmányi versenyek szervezését, a sportversenyek folytatását. Több versenyünket a Petőfi-emlékév jegyében tartunk, de természetesen nem maradhat el névadónk, Táncsics Mihály születésnapjának méltó megünneplése sem. Évek óta rendezünk az egész intézményt megmozgató egészséges életmódra nevelő, környezetvédelmi és pályaválasztást segítő napot.
A második félévre esnek a kirándulások, erdei iskola, a Határtalanul program lebonyolítása. Bízunk benne, hogy mindezt sikerül megvalósítani.

Képek: Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS