Magyarország boldogságtérképét már 2021-ben is elkészítette a Pénzcentrum és 2022-ben is felmérték, hogy miképp érzik magukat a magyarok a bőrükben, milyen az anyagi helyzetük, biztonságban érzik-e magukat, és mennyire elégedettek az egészségügyi állapotukkal.
Forrás: https://www.penzcentrum.hu

A nem reprezentatív kutatásában összesen 30 585-en vettek részt, nagyobb részük, 56,2 százalékuk nő. Az életkori megoszlás szerint legnagyobb részük 34,9 százalékuk 41 és 55 év közötti, 25,1 százalékuk 64 év feletti, 18,9 százalékuk 25 és 40 év közötti, 18,5 százalékuk 56 és 64 év közötti és 2,6 százalékuk volt 25 év alatti.

-Hirdetés-

A kérdőívben próbálták lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélet és persze az anyagi biztonság. 1-10-es skálán várták a válaszokat, ahol az egyes a legrosszabbat, a 10-es pedig a legjobbat jelöli.

Az Általánosságban hogy érzed magad a bőrödben? kérdésre érkezett válaszok területi megoszlása alapján jól látszik, hogy az átlag az 5-ös érték körül mozog, tehát az emberek nagyrészt közepesen, se túl jól, sem túl rosszul érzik magukat, ám árnyalatnyi különbségek mégis vannak.

E szerint hazánk legelégedettebb emberei Vas megyében élnek (5,6) pont, míg és Győr-Moson-Sopron, Pest megye és a főváros csak hajszállal marad el, itt az átlagérték 5,5 pont. A legboldogtalanabb honfitársaink pedig Nógrád, Borsod-Abaúj és Bács-Kiskun megyében élnek.

Az anyagi biztonságot firtató kérdés értékelésében Győr-Moson-Sopron megye és a főváros vezet, ott érzik tehát leginkább magukat anyagi biztonságban a magyarok, de szintén elöl végzett Vas és Pest megye. Ez tökéletesen összecseng a statisztikai hivatal adataival, és az egyéb felmérésekkel: a fővárosban és a nyugati határ mentén keresnek a legjobban az emberek. A lista végén kullog Szabolcs és Nógrád.

Forrás, fotó illusztráció: https://www.penzcentrum.hu 

MEGOSZTÁS
Írta: vira