2022-ben összesen 410 lakástűz keletkezett, hússzal több, mint 2021-ben, ami 5 százalékos növekedést jelent. Az év folyamán 6.243 négyzetméternyi épített terület égett le – írja a bacs.katasztrofavedelem.hu. 

A lakástüzekben 5 ember vesztette életét, kettő emberrel több, mint az előző évben. 34 ember sérült meg, hattal többen, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 841 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 267 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás decemberben volt Madarason, ahol egy lakóházba keletkezett tűz, melynek oltási munkálatai több mint 6 órát vettek igénybe. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 16 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. 

-Hirdetés-
Ebben a cikkben a téma tartalma miatt nem tartjuk etikusnak fizetett hirdetések megjelenítését, ezért a hozzátartozók érzéseit tiszteletben tartva nem jelenítünk meg hirdetéseket.

14 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 33 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. 44 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami 25 százalékos csökkenés a korábbi év kéménytüzeihez képest. 25 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

A 410 tűzzel érintett otthon közül csak 2 helyszínen volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 99-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez harminchárommal több, mint egy évvel korábban. Az 50 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. Bács-Kiskunban 8 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, és egy ember pedig életét vesztette a mérgező gáz miatt.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. 

Forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu
Címlapkép: Getty Images 

MEGOSZTÁS
Írta: vira