2023. január 13-án a Kolon Kávézó – Természettudományi előadások” keretében, Morvai József túraszervező tartott előadást az izsáki Vino étterem pinceklubjában.

 

-Hirdetés-

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület (FTE) közös szervezésében zajló őszi-téli előadás-sorozat keretében ezúttal egy Everest alaptábor túráról szóló élménybeszámolót hallhatott a pinceklubot teljesen megtöltő közönség. A fülöpszállási Morvai József áramhálózati technikus, több környékbeli 3000 méteres csúcsot megjárt gyakorlott túrázó. A távolabbi, nagyobb kihívást jelentő tavaly szeptemberi túrára a barátai beszélték rá, amikor még nem indult be a túraszezon és kevés a túrázó. Az Everest alaptábor túra egy klasszikus utazás az Everest régióban. A túra a Khumbu terület szívébe vezet, ahol a túrázó érezheti a serpák vendégszeretetét és a tibeti buddhista kultúrát. Ez az útvonal azután vált népszerűvé, hogy 1953-ban Tenzing Norgay és Edmund Hillary ezen az útvonalon továbbhaladva mászta meg a Mount Everestet.

A magashegyi túra nem igényel speciális felszerelést, ott a levegő tengerszint feletti magasság változásával exponenciálisan csökkenő oxigéntartalma okozza a nehézséget. Az 5364 méteren lévő alaptábor magasságán már csak fele a tengerszinten mért értéknek. Az emberi szervezet 2000 méter magasságig általában minden gond nélkül alkalmazkodik, efelett azonban már egyéni érzékenység szerint különböző tünetekkel lehet számolni: fejfájás, nehézlégzés, szédülés, fáradtság, mozgászavar. Ennek elkerülésére mindenképpen fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezet az új helyzethez. Éppen ezért ezeket a túrákat szervezett keretek között, tapasztalt vezető kíséretében célszerű megtenni, aki betartatja a helyes tempót.

Alföldi szemmel nézve a Luklától az alaptáborig lévő hatvan kilométernyi távolság, napi 5-6 órás, 8-10 km-es távú túráival tényleg sétának tűnhet. Igen ám, de közben úgy 2500 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni, ami már valódi kihívás! Ezért is tartott a felfelé vezető út kilenc napig, míg lefelé már elég volt három nap.

Nehéz visszaadni egy ilyen, sok érdekességet, izgalmas és különleges élményeket tartalmazó előadás hangulatát. A jelenlévők valószínűleg nem értettek egyet Petőfi gondolatával – „Mit nekem te zordon Kárpátoknak / Fenyvesekkel vadregényes tája! / Tán csodállak, ámde nem szeretlek, / S képzetem hegyvölgyedet nem járja”, mert a rengeteg vetített képpel kísért kétórányi élménybeszámolót hatalmas tapssal fogadta a közönség és még vagy fél óráig záporoztak a kérdések is.

A témánál maradva, fontos megemlíteni, hogy Morvai József az egyik fő szervezője az évente megrendezésre kerülő Három Határ Teljesítménytúrának. A három szomszédos település, Fülöpszállás, Izsák és Soltszentimre civil szervezeteinek együttműködésével megvalósuló túra az idén – 2023. május 13-án – ezúttal Soltszentimréről indul. A 15 és 25 km-es távok mellett az 50 km-es táv érinti mindhárom települést, ahol a csatornákkal szabdalt síkvidéken, borókás homokbuckákon, és turjános lápréteken keresztül haladó útvonal lehetőséget ad a természeti értékekben gazdag élővilágunk felfedezésére. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS