Szemünk az egyik legfontosabb és egyben a legérzékenyebb szervünk. Könnyen alakulhatnak ki olyan szembetegségek, melyek befolyásolják hosszú- vagy rövidtávon látásunkat, bizonyos rendellenességek esetén pedig akár a vakság is bekövetkezhet. A szürkehályog egy aránylag gyakran diagnosztizált szembetegség, mely ugyan sok kellemetlenséghez vezethet, de ma már a szakemberek rutinszerűen tudják kezelni, akár élethosszig tartó megoldást kínálva.

-Hirdetés-

 

Hogyan ismerhető fel a szürkehályog?

A szürkehályog kialakulásakor a szem lencséje elszürkül, ez pedig látásromláshoz vezet. Hiába a szemüveg, az ilyen mértékű problémát már lehetetlen ilyen módon korrigálni. A maradandó elhomályosodás elsősorban időseket érint, közülük is leginkább a 65-75 év közötti korosztályt. A betegség megjelenésekor a szemlencse belső szerkezete módosul, így kevesebb fény jut be a szervbe. A rendellenesség eredménye, hogy a látás gyengül, a színek tompábbnak hatnak, de súlyos esetben akár a vakság is előfordulhat.

Miért alakulhat ki a szürkehályog?

Az időskori szürkehályog kialakulásának pontos okait még nem tárta fel az orvostudomány. Az egyértelmű, hogy az életkor előrehaladtával nagyobb az esélye annak, hogy megjelenik a betegség, azonban ezen kívül olyan tényezőkkel hozzák még összefüggésbe, mint a dohányzás, a gyakori alkoholfogyasztás, a hormonális változások vagy a szemet ért ütések. Egyes megközelítések szerint a helytelen táplálkozásnak és a túl sok napfénynek is köze van a szürkehályoghoz, illetve a cukorbetegséget is a kockázati tényezők közé sorolják. Jelenleg azt is kutatják, hogy a genetikának van-e köze a szürkehályog kialakulásához.

Hogyan lehet meggyógyítani a szürkehályogos szemet?

A tudomány mai állása szerint az egyetlen megoldást a műtét jelenti. Az eljárás fájdalommentes és ma már rutinműtétnek számít, így meglehetősen kevés kockázattal jár. A felszerelt szemgyógyászatokon történő rövid beavatkozás után folytathatjuk addig megszokott hétköznapjainkat, a gyógyulás is meglehetősen rövid időt vesz igénybe. A műtétet rutinvizsgálatok előzik meg.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni a szürkehályog kialakulásának gyanújával?

Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista szerint több olyan tünet is van, amivel érdemes lehet már orvoshoz fordulni. Ha a látás homályosodni kezd, és ez állandóvá válik, valamint diszkomfort érzetet tapasztalunk a szemben, érdemes szakorvos segítségét kérni. A tünetek közé sorolható még a fényérzékenység, a kettőslátás, illetve a térlátás fokozatos romlása.

Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?

A szürkehályog műtét alatt műlencse kerül a szembe. A lencse egyfókuszú vagy többfókuszú lehet, attól függ, hogy távolra, közelre, vagy mindkét távolságra kell megoldani a látás élességét. Az egyfókuszú lencse beültetése után a másik távolságra való éles látáshoz minden esetben lesz szükség szemüvegre.

A műtét előtt szemcseppel történik az érzéstelenítés, így a beavatkozás alatt semmit nem érez a páciens. Az eljárásban az orvos apró bemetszést ejt a szaruhártyán, ezen keresztül egy lézer segítségével távolítja el a lencsét, melynek helyére kerül a műlencse. Mivel a műtét alatt nem érintenek ereket, így a beavatkozás nem jár vérzéssel. A műtét után néhány napig érdemes kímélni magát a páciensnek a nehéz fizikai mozgástól. A műtött szem egy hétig nem érintkezhet semmilyen formában vízzel. A hét nap elteltével folytathatja a beteg az addig megszokott életvitelét.

MEGOSZTÁS
Írta: vira