Szokody Anikó zongoraművész hagyományteremtő szándékkal kamarakoncert-sorozatot indít Kiskőrösön. Az első hangversenyre, ahol az orgona, a hegedű és az ének játssza majd a főszerepet, január 29-én vasárnap 18 órakor várja szülővárosa zeneszerető lakóit és minden érdeklődőt a kiskőrösi evangélikus templomba.

Szokody Anikó zongoraművész Kiskőrösön nőtt fel, majd tanulmányai miatt elköltözött városunkból. Később, 10 éven át az Amerikai Egyesült Államokban élt. Hazaköltözése után családjával Kiskőrösön telepedett le. Ekkor határozta el, hogy saját eszközeivel tenni szeretne valamit azért a városért, amely elindította őt a zenei pályán, és amely ma az otthon jelenti számára és családjának.

-Hirdetés-

,,Nagyon régóta munkálkodik bennem, hogy itt lakom ugyan, de máshol kell dolgoznom, így kerestem a lehetőséget, hogy hogyan tudnék valamit visszaadni a városnak. Amikor az embert rendszeresen meghívják, az nagyon jó érzés minden innen elindult művésznek” – mondta a kiskőrösi zongoraművész.

A január 29-én kezdődő hagyományteremtő tavaszi kamarakoncert-sorozatot a hangszerek és zenei stílusok változatossága jellemzi majd.

,,Itt van lehetőség arra, hogy a klasszikus zenének a színes palettáját fel tudjuk vonultatni. Tervezem, hogy minden alkalommal Kiskőrösről indult művészt is belevonok ebbe a koncertsorozatba, ami évente változni fog. Úgy gondoltam, hogy minél szélesebb legyen a választék, a repertoár, többféle zenei korszakból és hangszeren.”

Szokody Anikó hivatása mellett orgonál is. Az Amerikában töltött évei alatt kisegítő, majd állandó orgonistája volt egy anglikán templomnak. 2019 óta a kiskőrösi evangélikus gyülekezet orgonistája, így nem véletlen, hogy a tavaszi kamarakoncert-sorozat első hangversenyére január 29-én 18 órakor az evangélikus templomban kerül sor.

,,Az első hangversenyen orgona-, és kamaraművek fognak megszólalni hegedű és ének kíséretében, valamint lesz néhány orgonaszóló is. Nagyon szépen köszönöm a város támogatását. Remélem, hogy a közönség is olyan pozitív élménnyel fog hazamenni, hogy a következő hangversenyt már várni fogja.”

A koncerten közreműködik Huszár Emőke hegedűművész, és a bársonyos hangú kínai bariton, Hongyu Chen. Anikó a koncertsorozat keretében nagyobb kamarazenekarokat is szeretne meghívni Kiskőrösre.

,,Az első év koncertsorozatában lesz egy olyan hangverseny, hol zongoraötösöket tűzünk műsorra. Ez úgy néz ki, hogy egy zongorista van, és négy vonós. Ez úgy praktikus, ha egy profi vonósnégyessel áll össze a zongorista, mert ők már tudják, hogy kell egymással kommunikálni.”

A tavaszi koncertsorozat második alkalmán, melyet a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában tartanak Szokody Anikó zongoraművész a Kosztándi Vonósnégyessel zenél majd együtt.
A folytatásban egy meglepetés koncert vár a kiskőrösiekre.
A záróhangversenyen május elején Jóföldi Anett, a Budapesti Fesztiválzenekar első fuvolása, és Szokody Anikó zongoraművész kamarakoncertjére várják az érdeklődőket.

 

Forrás: Kiskőrös TV

MEGOSZTÁS
Írta: vira