Sajtóközlemény,
Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Központ

A Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Központot a következő három évben is a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület fogja koordinálni. Ünnepélyes keretek között került sor a címbirtokosi oklevél átadására, melyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől vehetett át az egyesület elnöke, Szedmák Tamás.
Kapcsolódó cikk
Újabb három évre kapott bizalmat a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület
Újabb három évre kapott bizalmat a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület
A civil szervezetek nélkülözhetetlenek a társadalom működéséhez, összetartozásához, a helyi közösségek gazdagabbá válásához – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter január...
-Hirdetés-

Az ország 19 vármegyéjében és Budapesten működnek ilyen irodák, melyeknek feladata az ott bejegyzett egyesületek, alapítványok tevékenységének támogatása, a civil törvényben meghatározott állami szolgáltatások biztosítása. A Civil Közösségi Szolgáltató Központ címet pályázat útján van lehetőség elnyerni, a sikeresen pályázó civil szervezet három évre kapja meg a felhatalmazást. A címbirtokosi oklevelek átadó ünnepségén a miniszter úgy fogalmazott: a Civil Közösségi Szolgáltató Központ címet elnyerők kapocsként működnek az állam és a civil szféra között, és segítenek a helyi közösségeknek megtölteni tartalommal az állam által biztosított kereteket. A

rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Vince, civil- és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az országban működő húsz szolgáltató iroda évente 23 777 civil szervezetnek nyújt pályázati információt, és több mint hétezer óra ingyenes működési tanácsadást. A civil központok sokrétű feladatköre mellett megnőtt a rájuk fordított forrás is: míg 2018-ban 330 millió, addig az idén már 550 millió forintban részesülnek. 

Szalay-Bobrovniczky Vince, Gulyás Gergely, Szedmák Tamás (b-j)
Bács-Kiskun vármegyében közel háromezer bejegyzett civil szervezet van, közülük mintegy 1700-al került kapcsolatba az elmúlt években (2012 óta) a helyi civil központ. A  vármegye címbirtokos szervezetének vezetője Szedmák Tamás, az eddigi munka elismerésének és egy újabb kihívásnak tekinti a megbízatást.

-A Civil Központunk folyamatosan újabb együttműködéseket tud kiépíteni a civil szervezetek és települési önkormányzatok mellett, több megyei hatókörű szervezettel, intézménnyel. Kiváló kapcsolat van a Központ és a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal, a Vármegyei települési önkormányzataival, valamint a Kecskeméti Törvényszék között, mint stratégiai partnerek között.

Kiemelt figyelmet fordítanak munkatársaikkal a vármegyében a civil kapcsolatok erősítésére, a szervezetek egymás közötti kapcsolatára, kommunikációjára. Mindenkor nagy lelkesedéssel vesznek részt a közösségépítő, közösségfejlesztő folyamatokban akár helyben, akár vármegyei, regionális vagy országos szinten. 2022-ben a „Miért jó önkénteskedni a civil szervezetekben? Középiskolások megismertetése a civil élettel és az önkéntességgel” országos projektben vettek részt, aminek a keretében az Alacoolj! -Mert civil szervezetet létrehozni menő című társasjáték fejlesztésében vállaltak aktív szerepet. A projekt keretében a középiskolás korosztályt szólították meg, igyekeztek megismertetni és bevonni őket a civil szervezetek világába.

Szedmák Tamás, elnök veszi át a Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím adományozásáról szóló oklevelet

A Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Központ 2 irodát tart fenn, mely Kecskeméten (Wesselényi u. 1/A. 4. – Frangepán sétánynál) és Kiskőrösön (Szarvas u. 2. 1.em.5. – Szarvasház) található, ahol segítséget nyújt minden felmerülő vagy megoldandó kérdésben, problémában. E-mailben, telefonon és személyesen is van lehetőség igénybe venni, ezt a térítésmentes szolgáltatást.

Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ
civilbacs@gmail.com
78/415-165
76/777-517
www.recic.hu
www.facebook.com/civilbacs

MEGOSZTÁS
Írta: vira