Soltvadkert Város Képviselő-testülete 2023-ban január 25-én ülésezett első alkalommal. A napirendi pontok előtti felszólalásban szót kért Medgyes Attila önkormányzati képviselő, aki kérdéseiben kitért a sportcsarnok padlózatának felújítására és a tető beázásának problémamegoldására, a külterületi utak karbantartására, a Bugyi dűlő közvilágítására, a víztorony felújításának folytatására, és az Arany János utca kátyúzására, esetleges megszélesítésére.

 

-Hirdetés-

Temerini Ferenc, Soltvadkert város polgármestere az alábbi tájékoztatást adta a kérdések megválaszolásában:

Sportcsarnok

-A sportcsarnok padlózat felújításának a lehetősége megnyílt, miután sikeresen pályázott a Soltvadkerti TE. A vállalkozókkal a TAO pályázatokról a szerződések megkötésre kerültek. Viszont addig nem célszerű mindezt elkezdeni, amíg az épület tetőszerkezetének problémája nincs megoldva, először a beázást kell megszüntetni. Eddig két vállalkozás is elvégezte az általuk vélt hiba kijavítását, de sajnos azt tapasztaltuk, hogy ez még mindig nem 100%-os megoldás. Napokon belül újabb vállalkozás tekinti meg a tetőszerkezetet, amit bízunk benne, hogy véglegesen meg tudnak javítani. Ha a tető megnyugtatóan ki van javítva, akkor neki lehet fogni a padlózat felújításának. 2023. június 30-ig kellene megvalósítani ezt a felújítást, de amennyiben szükséges, a határidőt lehet módosítani. Tehát az őszi iskolakezdésig van időnk a felújítást elvégezni, és nyilvánvalóan meg is szeretnénk ezt tenni.

Külterületi utak

-A külterületi utak felújítása egy soha véget nem érő feladat. Egy-egy nagyobb esőzés után lehet újra kezdeni. A Vadkert Komszolg Kft. gréderének szervizelésére hosszú idő után találtunk egy olyan szakembert, aki megszereli, és újra tudjuk majd használni. De ettől függetlenül ez idáig is elvégzésre került a munka -traktorra szerelt gréderrel-. A Soltút Kft. munkatársaival egyeztetve a későbbiekben lehetőség nyílt arra is, hogy ha szükséges, nagyobb munkagépeket béreljünk tőlük a külterületi utak karbantartására.
A Bugyi dűlőt többször is megvizsgálva szakembertől kértünk segítséget, tanácsot tartósabb megoldásra. A Soltút Kft. szakembere megnézte, és azt mondta, hogy sokkal jobb megoldást a folyamatos kátyúzásnál, a nem stabilizált részeken pedig a gréderezésnél ő sem tud javasolni. A mostani karbantartási munkálatnál annyi módosítás történt, hogy a murvába mart aszfaltot kevertek annak reményében, hogy valamivel tartósabb lesz. Egyelőre ennek az útszakasznak az aszfaltozása pályázati támogatás nélkül nem megvalósítható.

Arany János utca

-Tél végén, tavasszal kerül sor a kátyúzásokra, mint eddig minden évben, az Arany János utcában is elvégzik ezeket a szükséges munkálatokat a Vadkert Komszolg Kft. munkatársai. Soltvadkerten, főleg a reggeli órákban valóban ez a legforgalmasabb utca. Ezért gondoltunk arra a vízmű vezetőjével Mátyus Zoltánnal, hogy a következő elnyert pályázati forrásból (hasonlóan az Ifjúság és a Madách utcához) az Arany János utcában a jelenleg nem zárt csapadékvíz elvezetést zárt csapadékvíz elvezetésűre építenénk át. A vízmű igazgatóját megkértem, hogy ennek a tervezését kezdjék el. Így az árkok befedésével jelentős közterületet nyernénk, és ennek egy részén az utcát ki lehetne szélesíteni, amivel növekedne a közlekedési felület. Ez egy tartós és hosszútávú megoldás lenne a közlekedésbiztonság szempontjából.
Szeretném hangsúlyozni, hogy mire ez tervezés, pályáztatás, engedélyeztetés, közbeszerzés… folyamatán túlmegy, évek telhetnek el, így ez egy hosszú távú projekt. De addig is az út karbantartását ahogy eddig, ezután is rendszeresen, minden évben elvégezzük.

Vízmű átadása, a Víztorony felújítása

-Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a magyar állam elindította azt a folyamatot, amiben a vízi közmű vagyont és a tulajdonrészt is átveszi abban a Kft-ben, amelyik itt a szolgáltatást végzi. Ez a folyamat előreláthatólag május vége felé fejeződik be. Ettől függetlenül a vízmű továbbra is végzi a munkáját. Ezért a víztorony félbeszakított felújítási munkálatait betervezték az idei költségvetésükbe, és a legsürgősebben elvégzendő feladatok közé sorolták.
Mi ezt a fejlesztést akkor azért állítottuk le, mert nem akartunk úgy a város költségvetési pénzéből erre fordítani, hogy már tudtuk, hetek, hónapok múlva arról fogunk szavazni, hogy ingyen és bérmentve átadjuk az államnak mindezt. Ennek a felújításnak a halasztása nem befolyásolta a vízminőséget.

Bugyi dűlő közvilágítása

-Az idei évben mindenképpen megfogjuk valósítani. Az idei költségvetésbe is bele fogjuk tenni az eddig el nem költött, és erre szánt ötmillió forintot. Ha ez az összeg nem lenne elegendő, akkor annyival ki fogjuk tudni egészíteni, hogy az 1 km-es szakaszon, amíg sűrűbben lakott a terület napelemes akkumulátoros lámpák kerüljenek beüzemelésre. Nem hálózati közvilágítást tervezünk, hanem szigetüzemű világítást. Hasonlóan, mint a Vadkerti-tóra vezető úton.

MEGOSZTÁS