2023. január 28-án már korán reggel gyülekezett Páhi apraja-nagyja, hogy együtt vágják le és dolgozzák fel a tavaly nevelt hízókat a II. Páhi Falusi Disznóvágás keretein belül.
A sertéseket Vágó Zsolt és Siroki Viktor nevelte és ajánlotta fel a közösség számára. Egy 200kg-os és egy 154kg-os disznót vágott Janik László és Szabó Tibor böllérkedésével a csapat.
A munkálatokban mindenki kivette a részét: míg a férfiak lelkesen dolgoztak, hogy hús kerüljön az asztalra, addig az asszonyok már hevesen készítették a reggelit, forralt bort és meleg teát. Reggelire sült vért és májat kínáltak, majd ebédre sültkolbász és pecsenye készült.
Meg kell jegyezni, igen hideg reggelre ébredtünk, még a hó is esett itt-ott, így hát egy kis belső melegítésre is szükség volt: a 2022-es falu borával és házi pálinkával kínálták a résztvevőket, nehogy az esti bálra bárki is lebetegedjen.
Amint elkészült a kolbászhús, szorgos kezek hada gyűlt össze a kolbásztöltésre, illetve a káposzták megtöltésére a vacsorához. Míg a szülők dolgoztak, a gyerekeket arcfestés, rajzolás és festés várta a Faluház pinceklubjában.
A munkálatok után mindenki elindult haza készülődni, ugyanis este disznótoros mulatsággal várták a vendégeket.
Pecznyik Béla, a gazdakör elnöke, büszkén kiemelte, hogy a disznóvágás utáni bál telt házas lesz, tehát közel 140 fővel számolnak. A tort orjalevessel nyitották, majd töltött káposztát, hurkát és kolbászt kínáltak a résztvevőknek, melyek a helyi konyha ügyes szakácsainak voltak köszönhetőek.
A hagyományos hájas sem maradhat el egy ilyen rendezvényen: a sütemény Borzák Mónika felajánlásával készült. A finom vacsorát követően le kellett mozogni a kalóriákat: a jó hangulatért Kiss László, Kiss Máté és Gmoser István felelt. A bál családias körben, önfeledt, vidám hangulatban zajlott, mely egészen hajnalig tartott.
A szöveget írta és a fotókat készítette: Petz Odett
Fotógaléria: