Soltvadkert Város Képviselő-testületének elfogadott munkaterve szerint minden év január hónapjában kerül sor a Soltvadkerti TV előző évben végzett működéséről szóló beszámolójának megtárgyalására. Ez 2023. január 25-én is így történt.

-Hirdetés-

A beszámolót a Soltvadkerti TV működtetője, Mátyus Lajos készítette el, melyet a képviselő-testület el is fogadott (a mellékelt videóban 1 óra 25 perctől).

A beszámolóban olvasható, hogy Mátyus Lajos 1994 óta végez műsorszolgáltatói tevékenységet Soltvadkerten, egyéni vállalkozóként pedig 2001 óta. Elmondása szerint folyamatos fejlődés jellemzi működését, mind technikai, mind szerkesztői szinten.

A kezdetben egyórás műsor, a Soltvadkerti Magazin később a keddi Vadkerti Krónikával és a csütörtöki Soltvadkerti Magazinnal bővült, és mára 204 perces (84’+120’) lett.

Rendszeresen indul a TVALLANDO-n  és folyamatosan pályázik technikai eszközökre is az MTVA-hoz. Tavaly is sikerült mintegy 3.000.000.-Ft értékben korszerűsítenie.

Munkáját elsősorban Kelemen Dóra, Grünwaldné Takács Aranka, Filus Tibor, Baltás Mihály,  és Antal Zsolt segíti. Feladataikba évről évre gyakornokok is bepillanthatnak.

A műsorszolgáltatáson kívül több filmet is készítettek már más helyi televíziók számára, illetve a környékbeli önkormányzatoknak, egyesületeknek, vállalkozásoknak, melyek megrendeléseikkel segítik a műsorszolgáltatás stabilitását.

A 2022-es évben több, mint 210 óra saját készítésű műsort sugároztak. A beszámolóban az is olvasható, hogy a műsorszámok megvalósulásához Soltvadkert Város Önkormányzata heti egy órával, valamint a testületi ülések közvetítésének díjazásával járul hozzá, mely megrendelés, ha nem lenne, akkor a televízió működése ellehetetlenülne.

A heti több mint négy óra saját készítésű műsor kedden este 19 órakor és csütörtökön este 20  órakor kerül először bemutatásra. Ezeket az adásokat egy hétig minden este ismétlik, a közösségi médiaszolgáltatói státusz fenntartása érdekében. A státusz azért fontos, hogy egyes pályázatokból ne zárják ki magukat! – hívta fel a képviselők figyelmét. Továbbá évente beszámolót küld a Nemzeti Hírközlési Hatóság számára arról, hogyan teljesítette a törvények által előírt kötelezettségeit. Hetente elküldi az NMHH monitoring osztályára azt a dokumentumot, amelyben többek között arról számol be, hogy milyen műsorokat, milyen időterjedelemben sugárzott. Ők is a törvényességet ellenőrzik, ugyanúgy, mint az országos televízióknál. Esetenként találomra bekérik az adásokat is, tájékoztatott.

Mátyus Lajos véleménye szerint az elmúlt 27 év alatt széles körű kapcsolatrendszert építettek ki a település intézményeivel, egyesületeivel, civil szervezeteivel.

2021. augusztus 1-től lehetővé tették műsoraik élő sugárzását az interneten saját link alatt. Ezáltal a kábeles műsorszórással egy időben az interneten is láthatóak műsoraik. 2022-ben az adventi hangversenyt élőben követítették az interneten.

A lokalizáció sokak szerint a globalizációs folyamatok valós ellenszere, melynek lényege, hogy a lehető legtöbb döntést helyi szinten kell meghozni – olvasható a beszámolóban, melyből az alábbit idézzük:

„A helyi médiumoknak, így a Soltvadkerti TV-nek is az a két legfontosabb feladata, hogy a helyi lakosságot tájékoztassa azokról az eseményekről, amelyek az ott élő emberek számára fontosak, illetve lehetőséget adjon a helyi közösségeknek saját médiabeli megjelenítésére, felfogásának, szemléletének, kulturális tradícióinak és nyelvének reprezentációjára, bemutatására. A helyi médiumok, így a Soltvadkerti TV is, működésével komolyan erősítheti az önszerveződő közösségek összetartozását, rajtuk keresztül egy település és egy nemzet identitását.
Ha a fentiekkel egyet tudunk érteni, akkor egyértelműen látszik a helyi médiumok kettősége: egyszerre működik, mint vállalkozás, valamint egy közösségi tér, amely nem nyereségérdekelt!
Ezért nem lehet azonos mércével mérni, mint vállalkozást a többivel, mivel azok nem vállalnak át közösségi feladatokat! A közösségi feladatok pedig mindig költséggel járnak, amelyeket a legtöbb esetben nem lehet érvényesíteni. Ezért fontosak a pályázatok. Azonban azok is csak enyhítik az anyagi gondokat”- ezzel a felvezetéssel indokolta meg alábbi kérését:

„Ezért is szeretném kérni a tisztelt képviselő-testületet, hogy -a stabil működés érdekében– járuljanak hozzá díjam 15%-os emeléséhez. Őszintén remélem, hogy tevékenységünkkel hasznos tagjai vagyunk annak a közösségnek, akiknek köszönhetjük létezésünket!” 

 

A kiemelt képen középen: Mátyus Lajos látható. A kép forrása is az ő közösségi oldala. 

MEGOSZTÁS
Írta: vira