A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként, és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Pedagógiai munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk az intézményi környezet változásaiban, az aktualitásokban rejlő nevelési-oktatási lehetőségek kihasználására. Ezért a 200. évforduló emlékére egy egész héten át tartó programsorozattal készültünk tanulóink számára – számolt be Gyenizse Ágnes, a Kiskőrösi EGYMI munkatársa.

Az intézményünkben működő ÖKO-team a Diákönkormányzattal együttműködve olyan feladatokat készített tanulóinknak, melyek a magyarságtudat, a hazafiasság és hazaszeretet, a nemzeti identitás megalapozását, elmélyítését támogatják.
A hét elején a hungarikumokkal ismerkedhettek meg diákjaink, melyek magyarságra jellemző tulajdonságaikkal, egyediségükkel, különlegességükkel számunkra kimagasló értékeket képviselnek. 

-Hirdetés-

Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója vezetésével táncra perdült intézményünk apraja és nagyja. A fergeteges dínomdánom felejthetetlen perceket szerzett a résztvevőknek, miközben észrevétlenül sajátították el tanulóink a néptánc alapjait.

Dr. Filus Erika a néptánc alapjait tanította meg a tanulóknak
 
A magyar kultúra hetében sulirádiónk minden nap népzenei dallamokat sugárzott, valamint az Emlékév tiszteletére Sinkovits Imre színművész tolmácsolásában meghallgattuk a Himnusz című költemény is.

Kunhegyesi Nikolett, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az autentikus cigány tánccal ismertetett meg bennünket, felfedeztetve a körülöttünk lévő multikulturális környezetet.

Kunhegyesi Nikolett autentikus cigány táncokkal ismertette meg a diákokat

 

A hét során az osztályok előzetes feladatként kapták, hogy készítsenek Petőfi Sándor valamelyik költeményéhez kapcsolódó rajzos vagy zenés illusztrációt. A csoportok nagy lelkesedéssel készültek a pénteki napra, amikor bemutathatták az elkészült alkotásokat. Megható volt, amikor gyermek és pedagógus együtt énekelték az ismert népdalokat.

A témahét záró rendezvényén e mellett játékos feladat során kellet a nyelvújítás időszakából szavakat képekkel egyeztetni a vállalkozó szellemű diákoknak. Az osztályok által megfejtett hungarikumokból magyar zászlót raktak ki a gyerekek. Az iskola aulája zengett, amikor a program zárásaként a 3. osztály felszabadultan mondta el Petőfi Sándor Mi kék az ég! c. versét.

A hét során a tanulók belső motiváción alapuló játékos ismeretszerzéssel jutottak nagyon sok új információhoz a magyar kultúrával kapcsolatban élményszerű tanulás keretében. 

Írta: Gyenizse Ágnes
Képek: Kiskőrösi EGYMI

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira