Csaknem 60 Bács-Kiskun vármegyei település írt alá támogatási szerződést több mint 8 milliárd forint értékben a TOP Plusz program keretében hétfőn a kecskeméti Vármegyeházán. Bács-Kiskun eddig összesen 28 milliárd forint terület- és településfejlesztési támogatást nyert el a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban.

-Hirdetés-

A támogatási szerződések ünnepélyes aláírása alkalmából Rideg László, Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a 7 éves uniós költségvetési ciklusban összesen több mint 100 milliárd forint terület- és településfejlesztési forrás érkezik a vármegyébe. A települési projektek lebonyolításában a vármegyei önkormányzat főszerepet vállal majd, ahogy az az előző ciklusban, a TOP pályázatok esetében is történt.

„Eddig 150 pályázatot adtunk be, amelyből már 120 nyert is, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok háromnegyedében már van fedezete a megtervezett fejlesztéseknek. A terveink szerint most is minden vármegyei településre jut majd fejlesztési támogatás a TOP Plusz keretében” – hangsúlyozta Rideg László, hozzátéve, hogy most a legfrissebb döntések nyomán elnyert több mint 8 milliárd forint vonatkozásában írták alá a támogatási szerződéseket a polgármesterekkel.

Az eseményen előadást tartott Szabó Csaba, a Miniszterelnökség főosztályvezetője, aki kiemelte: Bács-Kiskunban eddig összesen 28 milliárd forintnyi támogatásról született döntés a TOP Plusz keretében. Eddig a legtöbb forrást településfejlesztési, közútfejlesztési és energetikai projektek nyerték el. A következő hónapokban további pályázati felhívások jelennek meg, ezek között kiemelt cél lesz a helyi és térségi turizmusfejlesztés.

A most elnyert 8,2 milliárd forintot az alábbi célokra fordítják majd az érintett önkormányzatok: helyi gazdaságfejlesztés (1,6 milliárd forint), településfejlesztés (1,3 milliárd forint), energetikai beruházások (1,2 milliárd forint), energetikai beruházások (1,2 milliárd forint), turisztika (1,1 milliárd forint), útépítés (1 milliárd forint csapadékvíz hasznosítás (650 millió forint), óvoda-bölcsőde építés-bővítés (530 millió forint).


Bács-Kiskun az élen

A TOP Plusz program „elődje”, a 2014-ben indult TOP program keretében csaknem 800 települési projekt nyert el támogatást a vármegyében, ezek döntő többsége már megvalósult vagy a befejezéshez közelít. Bács-Kiskunban kivétel nélkül minden településre jutott fejlesztés – emelte ki a rendezvényen Rideg László.
Szabó Csaba hozzátette: a vármegyei önkormányzat közreműködésének köszönhetően a vármegyék közül Bács-Kiskun teljesített legjobban a TOP-projektek megvalósításában. Eddig itt hívták le legnagyobb arányban a rendelkezésre álló támogatásokat (89 százalék), valamint itt a legmagasabb a már fenntartási időszakban lévő projektek aránya (66 százalék).

Forrás, fotók: Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata sajtóközleménye 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira