A Kecel Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság tagjai bevetésre készen várták a riasztásokat 2022-ben is. Az elmúlt évről Travnik János tűzoltóparancsnokot kérdezte a Keceli Hírek.

-Hirdetés-

 

Az állomány tekintetében történt-e változás az elmúlt évhez képest?

A Kecel Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság fizetett állományi létszáma jelenleg 12 fő. 2022-ben egy fő beiskolázása történt meg a BM OKF Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, Tűzoltó szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzésre.

A Kecel Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai közül aktívan 10 fő önkéntes dolgozik a tűzmegelőzési, tűzoltási és műszaki mentési munkálatok során.

Többek között július végén 8 fő önkéntes tűzoltó is segített a Kiskunhalason keletkezett, mintegy 200 hektáron pusztító erdőtűz oltási utómunkálataiban. Illetve részt vettek a nyári nagy esőzések által szükségessé vált műszaki mentési munkálatokban, ezzel is segítve a Keceli Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság és a Hivatásos Tűzoltóságok munkáját.

Kapcsolódó cikk
Tizenhét településről több mint száz tűzoltó oltja a lángokat
Tizenhét településről több mint száz tűzoltó oltja a lángokat
2022.07.22. 09:49    Tizenhét településről több mint száz tűzoltó oltja a lángokat jelenleg is Kiskunhalas külterületén, ahol tegnap óta nagy...
2022-ben hány alkalommal érkezett riasztás?

112 riasztás érkezett, melyből tűzesethez 61 alkalommal, műszaki mentéshez 51 alkalommal vonult a tűzoltóság állománya, EMK kívüli vonulások száma 3, kiérkezés előtt felszámolt esetek száma 6. Önálló beavatkozásra 66 alakalommal került sor. A tűzoltóságra beérkezett riasztásokból 23 bizonyult tévesnek, a szer nem hagyta el a laktanyát.

Melyek voltak az év fő eseményei, és milyen tervek vannak 2023-ra?

Május 7-én a Kiskőrös járási Önkéntes Tűzoltó Egyesületek területi versenyt tartottak a keceli tűzoltóság szervezésében. Az eseményen 6 település 12 csapata mérettette meg magát. Május 8-án Szent Flórián napi ünnepséget és tűzoltó napot rendeztünk. Fekete Szabolcs plébános tartott szentmisét, melyet a tűzoltókért ajánlott fel, majd a templom előtt a keceli óvodások szerelési bemutatót tartottak. A megemlékezés a tűzoltó szertárnál tartott ünnepi állománygyűléssel, valamint a Szent Flórián szobor koszorúzásával folytatódott. Május 14-én a Városi Könyvtár és Művelődési Ház nagytermében a hagyománnyá vált tűzoltó bált rendeztük meg, melyen az egyesület néhány férfi tagja, és a keceli „Tüzescsajok” csapata színvonalas előadással emelték a bál hangulatát.

2023 évi terveink között szerepel, április 30-án a Szent Flórián napi megemlékezés és tűzoltó nap-, májusban a tűzoltó bál-, decemberben a meghívásos, baráti évzáró tűzoltó verseny megtartása. Hosszú távú célunk a fiatalok szélesebb körű bevonása a társadalmi szerepvállalásba, az utánpótlás növelése érdekében. Szándékunk a gyakrabban előforduló gyermekjátékból eredő tűzesetek megakadályozása mellett a közösségi, különösen az ifjúsági tűzoltók beszervezése és a tűzoltói működés megkedveltetése. E cél érdekében a diákok a megelőző tűzrendészettel és a tűzoltással kapcsolatos oktatáson vehetnek részt. Főleg a nyári szünidőben várjuk a diákokat a tűzoltóságnál, hogy bekapcsolódhassanak az ott folyó munkába. Szeretnénk, ha rendszeresen részt vennének az elméleti, gyakorlati képzéseken, hogy elsajátítsák a megelőző és mentő tűzrendészettel kapcsolatos tudnivalókat, megismerjék a tűzoltó szereket, megtanulják azok szerelését, ezzel segítve a területi munkát és szerepeljenek a különböző versenyeken.

Tárgyi és munkaeszköz tekintetében történt-e változás 2021-hez képest, illetve van-e tervben újak beszerzése? Voltak-e pályázatok?

 Március végén megjelent, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt fejlesztési pályázaton pénzbeli és természetbeni támogatást nyert a tűzoltóság. A pénzbeli támogatásból a gépjárműfecskendők karbantartási, javítási költségei kerültek kifizetésre. Beszereztünk egy Altair4X R Ex- Ox-Co-H2S gázérzékelőt, egy Sthil MSA akkumulátoros egykezes fűrészt, a laktanya környezetének karbantartásához benzinmotoros fűnyírót, egy informatikai eszközt, illetve az elektromos kapunyitó rendszer kiépítése is megtörtént. December végén természetbeni támogatásként vehettünk át két kompozit légzőpalackot, 2 szett tűzoltó bevetési ruhát, valamint 5 db mászóövet. A Kecel Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság részéről pályázati források megszerzése csak a BM Katasztrófavédelmi Igazgatóság által kiírt pályázatokra korlátozódik, így ebben az évben is szeretnénk élni a lehetőséggel, hiszen eszközeinket és berendezéseinket csak ebből a forrásból tudjuk pótolni, fejleszteni.

Összesen hányan vettek át kitüntetést?

A tűzoltó napon került sor a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség szolgálati érmek átadására, melyet Kristóf András a szövetség elnöke nyújtott át – 11 fő részére – önkéntes tűzoltó szolgálatukért. Az Önkéntes Tűzoltók Országos Szövetségének elismeréseit Travnik János tűzoltó parancsnok adta át az ÖTOSZ Érdemkereszt Tűzoltó tagozat arany fokozata kitüntetést Fejes Györgynek, ezüst fokozat kitüntetést Kollár Zoltánnak, bronz fokozata kitüntetést Bányászi Gábornak, az ÖTOSZ Érdemkereszt Polgári tagozat arany fokozatát Fekete Szabolcs plébánosnak, ezüst fokozatát Haszilló Ferenc polgármesternek.


Forrás: Keceli Hírek 2022. december – 2023. január 
Kiemelt kép: Kecel Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület 

MEGOSZTÁS
Írta: vira