A korábbi éveknek megfelelően idén is tartanak lakossági fórumokat a kiskőrösi választókerületek önkormányzati képviselői. A 2. sz. választókerület lakosai számára február 21-én volt lakossági fórum, amely során a művelődési központba várták az érdeklődőket.

-Hirdetés-

A megjelenteket a 2. sz. választókerület önkormányzati képviselője Ungvári Ferenc köszöntötte, aki mellett a város részéről jelen volt Domonyi László polgármester és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében Szarvas József rendőr alezredes. A lakossági fórum során Ungvári Ferenc beszámolt az elmúlt évben végzett munkájáról és ismertette a közeljövő terveit. Elmondta, hogy sajnos a körzetében előfordulnak kóbor ebek által okozott problémák és egy esetben baleset is történt, amikor kerékpárral közlekedőt támadtak meg a kutyák. A helyzetet kezelni kell, fontos figyelemmel lenni erre, hogy a továbbiakban ilyen ne fordulhasson elő. Beszélt arról, hogy a Tüskös Közösségi Park fejlesztése folyamatosan halad előre és egy újabb nagy lépésként WC konténer került kihelyezésre a területre. A közeljövő tervei között szerepel, hogy a kiülő résznél napelemmel működő lámpák kerülnének elhelyezésre. Megemlítette, hogy egyes utcákban az önkormányzat kitakarította a csapadékvíz-elvezető árkok átereszeit, hogy megfelelően legyen biztosítva a vízelvezetés. Ezzel kapcsolatosan merült fel a lakosok részéről, hogy kérnék az árkok kitakarítását. A felvetésre reagálva mondta el Domonyi László, hogy az önkormányzat akkor nyújt segítséget árok vagy átereszek tisztításának ügyében, amikor a probléma már a lakossági lehetőségeket meghaladja. Kiemelte, hogy alapvetően az ingatlanok környezetének karbantartása, beleértve a csapadékvíz-elvezető árkok karbantartását is, az ingatlan tulajdonosok feladata „A közösségi együttélés alapvető szabályairól” szóló helyi rendeletben meghatározottak szerint. Kérték a lakosok, hogy a Mező és a Béke utcákban a rendőrség tartson gyakrabban sebességmérő ellenőrzéseket, mert rendszeresek a gyorshajtók, illetve nagyobb figyelemmel legyenek a körzetben az Arany J.-Mohácsi és a Deák F. utcai vendéglátó egységek környékére. A körzetben a napokban több közterületi világítótestet is kikapcsolt az önkormányzat a hatalmas mértékben megemelkedett villamos áram díjak mérséklése érdekében. A lakosok kérték ennek a felülvizsgálatát, mivel szerintük egyes utcák teljes sötétségbe borultak, ami szerintük így balesetveszélyessé vált és bűnmegelőzési szempontból is problémákat vet fel. Felmerült még lakossági kérdésként, hogy mi a helyzet jelenleg a laktanya területével, valamint észrevételezték, hogy a szakorvosi rendelőintézetnél a szakellátások nem működnek megfelelően és a vérvételre csak sokhetes várakozás után kerülhet sor.

A rendőrséget érintő kérdésekre válaszolva mondta el Szarvas József rendőr alezredes, hogy a rendőri jelenléttel és munkájukkal nincs összefüggésben a közterületi lámpák lekapcsolása. A sötétebb útszakaszokon is a korábbiaknak megfelelő módon végzik tevékenységüket a rendőrség munkatársai. Kérte, hogy amennyiben valaki bűncselekményre utaló tevékenységet lát az jelezze ezt telefonon a rendőrségnek. A belterületi útszakaszok gyorshajtóinak ellenőrzésére vonatkozóan ígéretet tett, hogy a lehetőségeikhez mérten fokozottan odafigyelnek majd a Mező és a Béke utcán közlekedőkre.

A város érintő kérdésekre Domonyi László polgármester elmondta, hogy a közterületi lámpatestek mintegy felét, úgy 800 égőt kapcsol ki az önkormányzat a rendszerből. Megemlítette, hogy a villamos áram energiaárak emelkedése előtt a közterületi világítás éves díja 30-40 millió forint volt, a jelenlegi árakon pedig ezért 175 millió forintot kellene fizetni. Az önkormányzat rezsi terheit mindezek mellett a közel hétszeres gázár is nagyon megterheli, ezért a működés szinte minden területén takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni a felelős gazdálkodás érdekében. A 800 közterületi lámpatest kikapcsolásával várhatóan 80-100 millió forint közötti összegre faragható le jelen állapotban ezen rendszer üzemeltetési díja. Kérte ebben az ügyben a lakosság megértését és egyben jelezte, hogy az önkormányzat hosszú távú tervei között szerepel a város teljes területén LED lámpatestek elhelyezése, de jelenleg erre a több száz millió forintos beruházásra nincs pályázati forrás. A szakorvosi rendelőintézet működéséről elmondta, hogy a kiskunhalasi kórházhoz tartozik, a vérvételi részleget pedig egy cég üzemelteti, amelyek üzemeltetésével kapcsolatosan semmilyen hatáskörrel nem rendelkezik az önkormányzat. A laktanya területéről megemlítette, hogy jelenleg az önkormányzat használja tárolóhelyként és ezért cserébe az őrző-védő feladatokat fizeti a város, ami éves szinten mintegy 12 millió forintot tesz ki. A területtel kapcsolatban, befektetők folyamatos érdeklődését említette meg. Két komoly érdeklődő is jelezte beruházási szándékát, de amikor megtudták, hogy szennyezett az ingatlan és mentesítési feladatokat kellene ott elvégezniük, akkor elálltak  terveik megvalósításától. A polgármester tájékoztatta a lakosokat az önkormányzat gazdálkodásáról és a beruházások, fejlesztések alakulásáról. Elmondta, hogy a 2022-es évben magánszemélyek kommunális adójából 70 millió, a helyi iparűzési adóból 795 millió, a helyi iparűzési adóbevétel kieséshez nyújtott állami támogatásból 185,5 millió, az idegenforgalmi adóból pedig 9 millió forint összeg folyt be az önkormányzat kasszájába. Beszélt arról, hogy több milliárd forintnyi összegben folytak most is beruházások a városban, amelyek jól mutatják, hogy a település ebben a nehéz gazdasági helyzetben is folyamatosan fejlődik.

Kapcsolódó cikk
Vállalkozói fogadás Kiskőrösön: 130-an kaptak meghívót az eseményre
Vállalkozói fogadás Kiskőrösön: 130-an kaptak meghívót az eseményre
Sokéves hagyománya van már annak Kiskőrösön, hogy egy fogadás keretében vendégül látja a település legnagyobb adófizetőit és támogatóit az önkormányzat....

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS