A kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár egy az NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiumához benyújtott sikeres pályázatának köszönhetően a bicentenárium évében a helyi Petőfi kultusz történetét bemutató 5 részből álló filmsorozatot készített. A város honlapján a projektnek köszönhetően egy Petőfi 200 menüpont került létrehozásra, amelynek almenüje nemcsak a filmsorozatot, de a Petőfi-kultusz történetének archív, jó minőségben bedigitalizált fotóit is tartalmazza.

-Hirdetés-

A kultusztörténetről szóló filmet a Kiskőrös TV készítette, mely alkotásban feltűnik „Mi Petőfink” azaz a város híres szülöttjét a bicentenárium évében megszemélyesítő Bánföldi Szilárd színművész is. A város szinte a költő halálával egy időben elkezdte kialakítani a helyi kultusztörténetet, melynek jelentős állomása volt a centenáriumi év csakúgy, mint a költő születésének 200. évfordulója.

A megvalósult projekt nemcsak a Petőfi-kultusz továbbéltetése és a helyi identitás megőrzése szempontjából fontos. Óriási turisztikai vonzerővel is bír, hiszen Kiskőrös ezáltal a nagyközönségnek is bemutathatja, hogy egy alföldi kisvárosként milyen eseményekben és emlékekben gazdag múlttal rendelkezik a Petőfi kultusszal kapcsolatban. A cél az, hogy ezen keresztül is sokan kapjanak kedvet ahhoz, hogy elutazzanak Petőfi szülővárosába és itt megtekintsék a város más érdekességeit, látnivalóit is.

A kiskőrösi Petőfi kultusz története digitális és vizuális élmény című, A690132/00012 azonosítószámú projekt megvalósítása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából valósult meg. 

MEGOSZTÁS
Írta: vira