Harmadik alkalommal rendeztek mesélős estét február 26-án vasárnap Akasztón a Piripara Alkotóházban, melyre megint egy érdekes témával készültek a Fürge Ujjak Kézimunkakör tagjai.

-Hirdetés-

A mostani összejövetel a citeráról szólt. A citera egy magyar népi húros hangszer, amelyet pengetéssel szólaltatnak meg.

Kisléghy Györgyné Ágnes köszöntő gondolatai után Palya András az akasztói Vízkereszt Citerazenekar tagja mutatta be a citerát, mint hangszert. Kitért a különböző fajtájú citerákra. Itt megemlítette, hogy Magyarországon a legelterjedtebb fajtái a Dunántúli hasas és az Alföldi kölyökfejes. Továbbá beszélt keletkezésnek történetéről, Magyarországon való elterjedéséről. A népi hangszer megszólaltatása is érdekes témát szolgáltatott. Tudva levő, hogy a citerát pengetéssel tudjuk megszólaltatni. A pengetőnek is van több anyagból készült fajtája.

Palya András

Külön kitértek a hangszer hangolására és a citerán megszólaltatható hangsorokra és hangnemekre. A szép számmal megjelent érdeklődő közönség láthatott több érdekes citerát is. Volt itt Amerikából, illetve Ausztriából származó is. A népi hangszer bemutatása után Rátkai Gyula, aki szintén az akasztói Vízkereszt Citerazenekar tagja bemutatta a köcsögdudákat.

Rátkai Gyula

A köcsögduda egy dörzsöléssel megszólaltatott magyar népzenei hangszer, melyet Rátkai Gyula meg is szólaltatott.

Nótázással zárult a harmadik mesélős este a Piripara Alkotóházban

A bemutatók után közös nótázás vette kezdetét a megjelentekkel és az akasztói Vízkereszt Citerazenekar tagjaival.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (65 db kép)
MEGOSZTÁS