A Kiskőrösi Szlovákok Szervezete 1972 óta rendezi meg a Zsuzsanna-napi bált, mely idén egy dokumentumfilm vetítésével vette kezdetét.

-Hirdetés-

Több mint fél évszázados hagyománya van a Zsuzsanna bálnak Kiskőrösön, melyet idén február 24-én rendeztek meg a Petőfi Sándor Művelődési Központban. Gmoser Györgyné a helyi szlovákok vezetője kezdetektől nagy lelkesedéssel szervezi meg ezt az eseményt.

Gmoser Györgyné a helyi szlovákok vezetője

Az 1972 óta minden évben megrendezett bál névadói a Zsuzsannák, hiszen az ő névnapjuk minden évben a farsangra esik, illetve régen nagyon gyakori név volt.

Gmoser Györgyné, a Kiskőrösi Szlovákok Szervezetének elnöke elmondta, hogy kezdetben, mikor a Zsuzsanna bált megrendezték Zahorán, közel 20 résztvevőt biztosan Zsuzsannának hívtak, Kiskőrösön pedig vagy 50 Zsuzsanna vett részt az eseményen.

Az idei bál különbözött az előző évek báljaitól, hiszen Domonyi László polgármester köszöntője után a rendezvény egy filmvetítéssel kezdődött a Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében. A film még Csányi Józsefnek, a Kunság-Média azóta elhunyt tulajdonos ügyvezető igazgatójának jóvoltából született meg, melyet a Kiskőrösi Televízió készített, Gmoser Györgyné Zsuzsa néni Bátorság kell a hűséghez című könyve alapján, mely a kiskőrösi szlovákság történetét, életét mutatja be.

Domonyi László polgármester is köszöntötte Zsuzsa nénit

Az archív felvételeken a nézők közül sokan ismertek magukra vagy rokonaikra, ismerőseikre, amik régi emlékeket elevenítettek fel a nézőkben. A filmvetítés után pedig kezdetét vette a hagyományos mulatság, amely idén sem nélkülözte a közös éneklést és a táncot.

MEGOSZTÁS
Írta: vira