A következő években mind hazai, mind uniós forrásokra pályázhatnak majd a vármegyék, a vállalkozók, az önkormányzatok, valamint az egyházak – mondta el a BácsKiskun TV-nek Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos. A videós interjút részletekben közöli a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat, közösségi és weboldalán.

Ahogy mondani szoktuk, a szerencsejátékon és a prostitúción kívül mindenre lehet majd pályázni – fogalmazott az interjúban Bányai Gábor a 2021-től 2027-ig tartó uniós költségvetési időszakkal kapcsolatban.

-Hirdetés-

Mint elmondta, rendelkezésre állnak majd hazai és uniós források egyaránt, és bár sok területen még nem jelentek meg a konkrét kiírások, de a vármegyéknek, vállalkozóknak, önkormányzatoknak és az egyházaknak is érdemes figyelniük, hogy ez mikor történik meg. Hozzátette: mivel a 2021-es és 2022-es évben nem indultak el a pályázatok, a fejlesztési időszakból hátrelévő években kell ezeket bepótolni – vagyis tömeges kiírásokra lehet majd számítani.

A kormánybiztost a népességfogyásról és az elvándorlásról is kérdezték. Szerinte ez „a mai magyar valóság egyik legnehezebb kérdése”, hiszen az elmúlt 30-40 évben „elveszett” 1,3-1,4 millió magyar. Többek között a kormányzati támogatásoknak köszönhetően ma ugyan sokkal többen házasodnak, több gyermek születik, „de az áttörés, még várat magára”.

A kormánybiztossal a fentieken kívül beszélgettek többek között a határon átnyúló gazdasági kapcsolatokról, és a megújuló Budapest-Belgrád vasútvonalról, továbbá azt is elmondta, hogyan tervezik a geotermikus energia térségi szintű hasznosítását.  

Kapcsolódó cikk
Ütemezetten halad az 53. sz. főút, Soltvadkert elkerülő szakaszának építése
Ütemezetten halad az 53. sz. főút, Soltvadkert elkerülő szakaszának építése
Az 53. sz. főút, Soltvadkert elkerülő szakaszának építése terv szerint, ütemezetten halad. A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a lakosok...

Forrás, fotó: https://www.bacskiskun.hu  

MEGOSZTÁS
Írta: vira