2023. február 28-án, Kelen Anna művészettörténész tartott előadást Csontváry Kosztka Tivadar művészetéről, az izsáki Vino étterem pinceklubjában.

 

-Hirdetés-

A Karol Wojtyla Barátság Központ és az Arany Sárfehér Közösség sokat tesz Kostka László izsáki szőlőtermesztő, az Arany Sárfehér legsikeresebb termesztője emlékének megőrzéséért és a szőlőfajta megmentéséért. E tevékenység keretében az elmúlt évben a Kostka László emléktáblánál helyezték el a megemlékezés koszorúit és kezdeményezték a festőművész testvére, Csontváry Kosztka Tivadar munkásságáról szóló előadás megtartását.

Az előadás bevezetőjeként Tetézi Lajos helytörténész elevenítette fel a szőlész Kostka László Izsákon végzett kiemelkedő munkásságát, majd utalt arra is, a két testvér a maga területén valóban maradandót alkotott.

Az édesapa, Posztupiczi Kostka László egy felvidéki kisváros, Kisszeben megbecsült polgáraként, tudós gyógyszerészeként tevékenykedett. Tíz gyermekéből Mihály Tivadar, a későbbi művésznevén Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) és László (1858–1918) is gyógyszerésznek tanult. Ezek az ismeretek a későbbi munkásságukban nagyon jó szolgálatot tettek. A szőlésznek a növényvédelemben, a festőnek a festékek vegyítésében. Csontváry pályájának kezdetén az ornitológusként is tevékenykedő László irányította a festő figyelmét a természet, a madarak és a lepkék ábrázolására, ami azután a későbbi műveiben motívumként is megjelenik.

A festőművész Csontváry Kosztka Tivadar gazdag munkásságát Kelen Anna, a neves budapesti Virág Judit Galéria és Aukciósház vezető művészettörténésze elemezte. A festő csak 41 éves korától tanult rendszeresen festeni. Sokat tanult külföldön, de lényegében autodidakta volt. Látomásos, az életében meg nem értett festőgéniusz, akinek gyönyörű képei sokáig ismeretlenül rejtőztek. Képeit nem volt hajlandó eladni, azokat a művészeti múzeumban való bemutatásra szánta.
Stílusában Csontváry a Napút festőjének tartotta magát, amelyben a fények ábrázolása kitüntetett helyet kapott. A fény hatásainak egységbe sűrítése, különös hatást eredményez. Egy adott helyszínről, különböző napszakokban készített párokba rendezett képeken ábrázolta teljességgel a helyszínt.

Csontvárytól rendkívül kis életmű született. Mintegy 80-90 darab van a múzeumok birtokában és csak másfél tucat lehet magánkézben. A legjelentősebb gyűjtemény a pécsi Csontváry múzeumban található, ahol olyan fő művek, mint a Mária kútja Názáretben, a Magányos cédrus és a Baalbek adnak képet a művész egyedülálló munkásságáról.

Az eseményen a szervezők bejelentették, hogy Kostka László emléktáblája mellé, Balanyi Károly, Ferenczy-díjas képzőművész, egy a portréját ábrázoló tűzzománc táblát is felavat a társaság várhatóan tavasszal.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS