Egykor Petőfi szülővárosából, Kiskőrösről indult a költő nevét viselő középiskolák országos találkozója, mely immár ötödször tér ide vissza. Ezúttal soron kívül, hogy e hagyományos rendezvénnyel is tisztelegjenek a kétszáz éve városunkban született szabadsághős emléke előtt.

„Mi kiskőrösiek büszkék vagyunk, hogy itt ringott az a bizonyos bölcső, és arra is, hogy 1985-ben városunkból indult a nevét viselő középiskolák országos találkozója.

-Hirdetés-

Hármas jubileumi tanévünk – névadó költőnk születésének bicentenáriuma, gimnáziumi oktatásunk kezdetének hetvenedik, evangélikus fenntartásba kerülésének tizedik évfordulója – kiemelt eseményeként, idén már ötödik alkalommal fogadjuk az ország petőfis diákjait, tanárait, akik reményeink szerint számtalan élménnyel gazdagodnak majd. 

Igazgatóságom alatt ez a harmadik találkozó, amit szervezünk. E találkozók koordinátora az Országos Petőfi Sándor Társaság, melynek vezetője Kispálné dr. Lucza Ilona. Most nem mi kerültünk volna sorra, azonban én már 2-3 évvel ezelőtt jeleztem, hogy 2023-ban mi szeretnénk lenni a házigazdák, mert úgy gondoltam, hogy a 200 éves jubileum egyértelművé teszi, hogy most itt kell találkoznunk.

Március 14-én vetélkedni is fogunk, de igazából ez egy baráti találkozó lesz, ahol valóban a részvétel a fontos, nem a győzelem. Mindenki nyer, aki megismerkedik Kiskőrössel, barátságokat köt, eszmét cserél és közelebb kerül Petőfihez.

Evangélikus iskolaként minden nagyobb ünnepi alkalomkor érezhetjük a géniusz szellemének közelségét abban a templomban, ahol Petőfit megkeresztelték, és ahol az ezt igazoló eredeti anyakönyvet máig őrzik, melyet március 15-én 9 órakor mi is személyesen megtekintünk, vendégeinkkel. Tudjuk, hogy szellemének kifejlődése, költői tehetségének kibontakoztatása számos más településhez köthető, amelyeknek küldöttségeit szeretettel várjuk városunkba.

A szervezést már novemberben elkezdtük, akkor küldtük ki az iskoláknak és a kollégiumoknak a meghívókat. Próbáltunk a városi rendezvényekhez is igazodni és bekapcsolódni, így mi is részt veszünk majd kedden a fáklyás felvonuláson és szerdán Rúzsa Magdi ingyenes koncertjén is. Úgy tűnik, hogy most is egy igazán tartalmas, kellemes hangulatú találkozóban lesz része azoknak, akik eljönnek hozzánk” – mesélte  Szentgyörgyiné Szlovák Mária, iskolaigazgató. 

A részletes programterv

A találkozót 2023. március 13. és 15. között tartják, ahová kilenc intézményből, háromfős küldöttségeket várnak. Ők alkotják majd az irodalmi vetélkedő csapatát, közülük egy fő vesz részt a versmondó versenyen, melyek eredményhirdetésére a Petőfi Emlékmúzeum galériájában kerül sor március 14-én kedden 17 órai kezdettel.

A háromnapos rendezvényen mi is ott leszünk, melyről március 16-án összefoglaló cikk formájában számolunk majd be a vira.hu-n.
Ajándékcsomagokkal készülnek a diákoknak

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS