„A legtöbb esetben akkor érezzük a logopédia szükségességét, ha a gyermekünk konkrét beszédhibáját szeretnénk orvosolni. Arra már kevésbé gondolunk, hogy némi tudatossággal a gyermek sikeres kommunikációját, szabatos önkifejezését is megalapozhatnánk. … ha már óvodás-, kisiskoláskorban megismertetjük gyerekeinket a tudatos és helyes kommunikáció eszközeivel, biztosak lehetünk abban, hogy sokat tettünk későbbi megnyilvánulásaik sikeréért.”
(Szigethy Katalin)

-Hirdetés-

MÁRCIUS 6. A LOGOPÉDIA EURÓPAI NAPJA

A Logopédia Európai Napját 2004 óta ünneplik március 6-án a logopédusok egész Európában annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tájékoztassák a lakosságot a logopédusok munkájáról, a kommunikációs és nyelvi zavarokról, a fejlesztési és terápiás lehetőségekről. A Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézménye is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez változatos programokkal. 

2023. március 6-án hagyományteremtő kerekasztal-beszélgetést szerveztek ,,A logopédiamúltja és jelene címmel, ahová a kistérségünkben élő és dolgozó logopédusok kaptak meghívást Nagy Éva intézményvezetőtől. Örömteli találkozásokra adott lehetőséget ez a program, ahol újra láthatták egymást a régi kollégák, a volt mentorok és tanítványaik. Az esemény címéhez híven együtt lehettek itt a nyugdíjas kollégák, az aktív dolgozók és jövőbeli logopédusok is. 

Március 6. volt a beérkezési határideje annak az online pályázatnak is, amit a Pedagógiai Szakszolgálat négy kategóriában hirdetett meg az óvodások, az általános iskola alsó és felső tagozatos tanulók és a középiskolás diákok számára. A felhívásra 19 pályamű érkezett. Az eredményhirdetésre a Szakszolgálati Hetek lezárásaként április 14-én kerül majd sor.

A Szakszolgálat logopédusai hiszik és vallják, hogy a gyermekek fejlődése érdekében rendkívül fontos a család, az óvodapedagógusok, a logopédusok és a különböző fejlesztő szakemberek együttműködése. Csak a közös erőfeszítés hozhat sikert a gyermekek fejlődésében. Éppen ezért szerveztek a főállású logopédusok tájékoztató előadásokat a témában a hét folyamán.

Március 7-én Nagyné Tanács Adrienn „A logopédia az óvodai mindennapokban” címmel tartott előadást a Soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvodában a kistérség óvodapedagógusainak. Az előadás céljának megfelelően az óvodapedagógusok részletesen megismerhették az óvodában folyó logopédiai munkát a szűrővizsgálatoktól a terápiáig, és megtalálhatták azokat a kapcsolódási pontokat és közös területeket, amelyeket együtt fejleszthetnek a gyermekeknél. 

Március 8-án Balatoniné Morvai Valéria tartott előadást a szülők számára Kiskőrösön „Logopédia a családi hétköznapokban” címmel. Felhívta a szülők figyelmét arra, hogy nagyon fontos az otthoni rendszeres gyakorlás. Csak a szülők folyamatos otthoni segítségével érhetünk el előrelépést a gyermekek beszédállapotában. 

Ezen a napon Domonyiné Borbényi Katalin parádés jelenettel nyitotta meg előadását a Kőrisfa Óvodában, ahová az óvodavezetőket várták: A logopédiai alapellátás helye az óvodai nevelésben” címmel. A Pedagógiai Szakszolgálat ellátási területeinek általános , majd súlyozottan a logopédiai ellátás óvodai jelenlétéről szóló prezentáció kiemelte, az óvodavezetők együttműködése feltétele a logopédiai órák sikeres megtartásában. 

A hét folyamán 22 óvodában tartottak bemutató foglalkozásokat logopédusaink. A bemutató foglalkozások célja az volt, hogy az érintett szülők és óvodapedagógusok számára betekintést nyújtson a fejlesztés folyamatába és gyakorlati tanácsokat adjanak a gyermekek fejlődése érdekében. A foglalkozásokon összesen 38 szülő és 23 óvodapedagógus vett részt Kiskőrös térségében.

Írta, képek: Nagyné Tanács Adrienn, logopédiai munkacsoport-vezető

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira