A mindössze 15 éves Vata Enzo a labdarúgás alapjaival Kecelen ismerkedett meg, ahol Verba József volt az első edzője. A legkisebbek között lett 2013-ban a Kecel FC igazolt játékosa, ahonnan kemény munkával és szorgalommal jutott el fokozatosan egyre magasabb szintre, és a napokban az U15-ös korosztályos válogatottban is bemutatkozott.

Hogyan ismerkedtél meg a labdarúgással? – kérdeztem Vata Enzot.
-Hirdetés-

-A labdarúgással édesapám által ismerkedtem meg, és az első csapatom 2013-ban a Kecel FC volt. Innen a kiskunhalasi Szilády RFC-hez igazoltam, ahol 2016-2019-ig játszottam. Nagy változást jelentett számomra, hogy a Vasas Akadémiára kerültem 2019-ben és 2021-től a Puskás Akadémia FC játékosa vagyok. A Puskásban az U15-ös és az U16-os csapat játékosaként szerepelek a korosztályos országos bajnokságban.

A heti felkészülés milyen módon történik a klubcsapatodnál?

-Jelenleg a klubcsapatomban Kiss Márton az edzőm, akinek az irányításával egy nagyon komolyan felépített edzésterv alapján készülünk. A közös csapatedzések mellett vannak egyéni gyakorlások is. A heti programunk szerint hétfőn, kedden és csütörtökön kettő, pénteken pedig egy foglalkozás van, szerda a szabadnapot jelenti. Amikor két edzésünk van, akkor reggel iskolai órákkal kezdődik a nap, majd edzés és ebéd következik, délután ismét iskolába megyek, majd egy újabb edzés zárja a napot. Nagyon nehéz az edzéseken és az iskolában is megfelelni a követelményeknek, de mindenki próbálja a legtöbbet kihozni magából.

Az U15-ös korosztályos magyar válogatottban, hogyan sikerült a bemutatkozásod?

-Az U15-ös magyar válogatott edzője Oros Márton jelezte, hogy a számít rám a nemzeti csapatban. Ilyenkor mindig egy héttel a válogatott mérkőzés előtt kapja a meghívót az érintett klubcsapat, így a Puskás Akadémia jelezte, hogy válogatott kerettag lettem. A nemzeti csapat Teliben találkozott és onnan utaztunk el Horvátországba, ahol két mérkőzést is játszottunk a hazaiak ellen. Mintegy három órás utazás végén érkeztünk meg Perlagba, ahol a szállásunk is volt. A szálláshelyünk közel volt a pályákhoz és így a mérkőzések helyszínére nem kellett sokat utaznunk. Nagyon örültem a felkérésnek és annak, hogy mindkét találkozón pályára léphettem. Védekező vagy támadó középpályásként szoktam szerepelni a klubcsapatomban és a válogatottban is ezen a poszton játszottam. Új volt számomra a válogatott közeg, amit nagyon jó, hogy megtapasztalhattam. A beilleszkedéssel nem volt gond, hiszen szerepelt a csapatban Puskás Akadémiás játékos és olyan is, akiket más klubokból már ismertem. Sajnos az első mérkőzésünkön nagy gólarányú vereséget szenvedtünk, de egy nappal később sikerült javítanunk és legyőztük a horvátokat. Úgy gondolom, hogy meg kell szoknom még a válogatott légkörét, de egyik mérkőzésen sem ment rosszul a játék.

Milyen célokat fogalmaztál meg magaddal szemben?

-A legnagyobb célom az, hogy profi labdarúgó legyek, minél hamarabb olyan szintre tudjak eljutni, amivel külföldi bajnokságban szereplő csapathoz tudnék eligazolni. Amennyiben egy külföldi lehetőség nem jönne össze, akkor nagyon szeretnék fiatalon felkerülni a felnőtt keretbe és az NB I-ben játszani, tapasztalatot szerezni.

Az U15-ös magyar válogatott mérkőzései – forrás: mlsz.hu

2023. március 8.

Férfi U15-ös válogatottunk a horvátországi Prelogban lépett pályára kedden, és súlyos, nyolcgólos vereséggel zárta a találkozót.

Horvátország-Magyarország 8-0 (5-0)
Magyarország: Balogh Márk – Rankó Viktor (Pál István, 53.), Prettenhoffer Márton (Joó Ferenc, 41.), Kárász Tamás, Gulyás Kristóf (Sánta Milán, 41.) – Magyarics Erik (Balogh Dominik, 53.), Kovács Noel (Pesti Vince, 61.), Mándity Márkó (Vata Enzo, 41.), Nyers Ádám (Bősze Levente, 41.) – Gólik Benjámin (Büki Szabolcs, 61.), Galambos János (Kovács Erik, 73.)

Idei első nemzetközi mérkőzését játszott a 15 éven aluliak válogatottja a házigazda horvátok ellen. A találkozót a nagy esőzések miatt nem a tervezett helyszínen játszották a csapatok. A horvátok sokkal jobban alkalmazkodtak a rossz minőségű, mély talajhoz, mi nem tudtunk olyan stílusban futballozni, amelyet megköveteltek volna a körülmények. Ennek pedig az lett a vége, hogy sok technikai hibát vétettünk kritikus helyzetekben, a hazaiak pedig a labdaszerzések után, valamint rögzített helyzeteket követően könyörtelenül kihasználták az adódó lehetőségeket. Az első félidőben öt gólt kaptunk, a fordulás után további három találatot ért el a hazai csapat, így alakult ki a 8-0-s végeredmény.
A két válogatott csütörtökön ismét megmérkőzik egymással.

2023. március 9.

Férfi U15-ös válogatottunk 1-0-ra legyőzte a horvátokat Csáktornyán, felkészülési mérkőzésen

Horvátország-Magyarország 0-1 (0-0)
Magyarország: Lányi Ferenc – Sánta Milán, Prettenhoffer Márton, Joó Ferenc, Rankó Viktor (Magyarics Erik, 56.) – Kovács Noel (Kovács Erik, 50.), Pesti Vince – Balogh Dominik (Vata Enzo, 41.), Büki Szabolcs (Gólik Benjámin, 41.), Bősze Levente (Kárász Tamás, 80.) – Galambos János (Gulyás Kristóf, 56.)
Gólszerző: Gólik 80.

A horvát válogatott kedden egy felázott, rossz talajú pályán fölényes, 8-0-s győzelmet aratott a magyar csapat ellen, kihasználva, hogy a mieink nem tudtak alkalmazkodni a szokatlan körülményekhez, és nagyon sok ki nem kényszerített hibát vétettek.
A csütörtöki mérkőzést már egy sokkal jobb minőségű pályán rendezték, nem is volt jelentősebb különbség a két csapat között. A horvátok labdabirtoklásban nem tudtak fölénk kerekedni, inkább direkt futballal, fizikai fölényüket kihasználva igyekeztek veszélyt teremteni a kapunk előtt. Végig kiegyenlített volt a találkozó, amelyen mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, sokáig azonban úgy tűnt, gól nélkül zárul a meccs. A 80. percben azonban Gólik Benjámin bevette a hazai kaput, ezzel csapatunk 1-0-ra megnyerte a találkozót.
–A keddi mérkőzésen megjártuk a poklot, ezek után másfél napunk volt arra, hogy fejben összeszedjük magunkat, és összerakjuk a játékunkat. Rengeteget léptünk előre a második mérkőzésre fegyelemben, mentalitásban, küzdeni tudásban és egymás segítésében is. A játékosokban erősen dolgozott a visszavágás vágya, mert ők is érezték, hogy a keddi eredmény ellenére nem rosszabb a csapatunk, mint a horvátoké. A játékosaim végig hittek abban, hogy nyerhetnek, és az előzmények után katartikus élmény volt, hogy az utolsó pillanatokban sikerült is megszerezni a győztes gólt – mondta a mérkőzés után Oross Márton szövetségi edző.

Képek: Vata Enzo archív

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (47 db kép)
MEGOSZTÁS